25 december 2011

Julmaten 2011


-"I år tar vi det enkelt", sa den trötta mamman. Hon hade helst velat gå i ide och vakna upp nångång efter jul.
-"Men det är klart lite rosolli ska vi nog ha..."
-"Och lite skinka och rom, smetana och lök", fyllde tonåringen i.
-"Kanske en kålrotslåda också, för doften och julsmakens skull", sa mamman. (Hon lade sedan lite ingefära i kålrotssmeten vilket visade sig vara riktigt gott!)
Mannen i huset kom hem med en gran och hade fått några gåvor i form av strömmingsinläggningar (Senaps-, och "piratströmming").
Dagen innan julafton fick mor i huset plötsligt en väldig längtan efter lutfisk...potatis, och vitsås...och ärter.
Chokomoussetårtan och rödkålen lagades i bara farten för nu hade visst energin hittat tillbaka. Och visst fanns det gravad sik i frysen! Jodå! Och en julig limpa också.
Sen ville yngsta barnet ännu dra ett "strå till stacken" (eller borde man i juletider säga "barr till granen"?)
Han malade hela kaffebönor i kvarnen som tagits hem från torpet. Så att mamma och pappa skulle få gott kaffe. Och pepparkakor hittades i stora plåtburken. Några goda ostar köptes i sista minuten.

Det blev en väldigt god jul!
Ja glögg blev det också.

Recept kommer senare. Det är en "Mudcake" med
choklamousse smaksatt med apelsin.

Kålrotslåda med ingefära

500 g kålrot kokas mjuk.
Mixa med stavmixer.
Vispa två ägg och blanda dem
med 1 1/2 dl mjölk, rör ner i kålroten.
Rör ner 1 dl skorpmjöl.
Smaksätt med en liten bit finriven
färsk ingefära, salt och vitpeppar.
Fyll en smord form med smeten.
Strö lite skorpmjöl överst och
klicka ännu några smörklickar på ytan.
Grädda i ugn 200 grader C.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar