30 oktober 2014

4 x snabbmat - vardagsinspiration


Här kommer lite vardagsinspiration. Ibland vill man få middagsmaten snabbt på bordet. De här rätterna är klara på 15-20 minuter.

1. Matvete med svamp och rökt fisk

Matvete  beräkna 1 dl/pers
valfri svamp, en näve/ pers
örter
buljong

några ägg
några tomater
rökt (valfri) fisk

Matvetet kokar på 15 minuter, koka det i buljong. Under tiden fräser man svampen och kokar äggen, skär tomater samt dukar bordet. Lägg upp den rökta fisken på ett serveringsfat tillsammans med äggen och tomatklyftorna. När vetet kokat är klart blanda ner svampen med vetet, krydda med favorit kryddor och servera  till fiskfatet. Ringla lite olivolja över.

2. Varma smörgåsar 




Familjen hungrig. Kylskåpet nästan tomt, ingen har hunnit handla. Men det finns några skivor rökt skinka, några ostkanter, några champinjoner och ett ägg hemma. Bröd, skivad toast, hittas i frysen. En burk tomatsås hittas också. I brödrosten tinar brödskivorna snabbt. En klick tomatsås på varje brödskiva. Strimlar skinkan medan jag ger order åt ena sonen: "vispa  ägget  med en halv deciliter socker. Mosa sen den lilla bruna övergivna bananen, som ligger i  den för övrigt tomma fruktskålen. Ta fram vetemjölspåsen, kakao och bakpulver."  Själv strör jag skinkan över bröden och river snabbt ner ostkanterna. Några tomatskivor på varje brödskiva och så ost och oregano. Sonen, van att baka, har snart smeten klar. En mycket liten sats kaksmet blev det... fyra muffinsformar fylls med banan-kakaosmet. En till varje. Och så  tränger vi ihop allt på samma plåt. 10-12 minuter senare har vi goda varma mackor  och dessutom varsin muffins till efterrätt. Snabbmat! En tallrik havregrynsgröt innan läggdags om middagen kändes för lätt.


3.Stekt fisk med "kylskåpsrester"

Ett annat exempel på snabbmat hos oss: Fisk steker man snabbt på några minuter. Till fisken serveras  "kyskåpsrester"  Några kokta potatisar och morötter från nån dag innan halveras och grillas snabbt i ugnen medan fisken steks. Några halverade rödlökar får stekas bredvid fisken. Sallad till.  Klart från start till tallrik på ca.15 min.  "Tillbehören" kan varieras. Man tar vad som hittas och improviserar. Eftersom vi nästan alltid har naturell joghurt hemma får det bli en kall joghurtsdressing med örter och senap till.





4. Spagetti med sås på gröna eller röda linser, tomat och zuccini

1 gul lök
ett par dl grovt riven zuccini alt. morot/ palsternacka/ selleri
1 tetra förkokta gröna eller röda linser (285g)
1 tetra eko tomatkross,(alt. färska tomater)
en tsk salt
en msk vinäger
svartpeppar
(örter, vitlök)

Koka upp vattnet till spagettin. Medan spagettin kokar hacka en lök och fräs löken, tillsätt sedan de sköljda linserna. Späd med lite vatten och rör ner den grovt rivna zuccinin. Fräs ihop och slå slutligen över tomatkrosset. Låt koka tills linserna mjuknat. Smaka av med, kryddor salt och vinäger (nån enstaka nypa socker kan få bra balans på smaken om sältan eller syran är för skarp). Vill man "reda" såsen något så kör med mixer bara nån sekund så bara lite av linserna mosas = reder såsen). Slå vattnet av spagettin och servera med linssåsen och riven ost. Jag brukar ofta ha med lite ramslök också som krydda




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar