6 oktober 2015

Göspinnar och gäddpinnar


Har någongång tidigare skrivit om fiskpinnar. Uppvuxen med mammas goda fiskpinnar smakade aldrig skolans fiskpinnar nåt vidare. Ni vet de där med mer panering än fisk... Frysta fiskpinnar från fiskdisken finns det något tråkigare i fiskväg än det?

Eftersom vi mest äter färsk fisk har inte heller sönerna blivit speciellt förtjusta i fryspinnarna. För ett tag sen då bara jag och yngsta var hemma lagade vi fiskpinnar av en gösfilé till middag. Räckte bra med en medelstor filé då vi bara var vi två.  Panerades med rågkli, salt (libbstickasalt) och vitpeppar och stektes sen i smör. Sonen önskade pommes frites till så då fick det bli det då.







I söndags blev det gäddpinnar. Äldsta sonen kom med till torpet under veckoslutet och drog upp ett par gäddor. Den största en baddare över 4 kg fileéade jag och stekte "fiskpinnar" av . Den andra åkte in i frysen till framtiden. Denna gång blev det  dubbelpanering med vetemjöl, ägg och rågmjöl. Som sås fick det bli allra godaste bechamel smaksatt med lite vittvin. Lyxgädda! Kokt potatis till och marierade grönsaker. Att skära ut gäddfileér kräver lite koncentration. Så mycket ben överallt! Brukar plocka fram en fisketidning där det finns en bra artikel om hur man enklast fileéar gädda steg för steg. Det går bra om gäddan bara är tillräckligt stor. Endast 1! ben hittades senare vid middagen så känns som jag börjar kunna fileéandets konst. Hurra!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar