17 september 2017

Kex x 3 - en deg - tre smaker / Sapere





Baka med barn är alltid skoj. Må det sen vara med små treåringar eller äldre. Jag och tonåring fick lust att baka nåt en kväll. Det fick bli goda kex. Vi kunde inte bara bestämma oss för smaksättning så det fick bli flera smaker.




En grunddeg - tre smaker

4 1/2 dl vetemjöl (vill man ha dem "lite nyttigare" byt ut en del av mjölet till t.ex speltsikt)
1 dl socker
175 g smör

(eller fördubbla satsen om ni vill fylla kakburken ordentligt...)

Rör rumsvarmt smör med socker och mjöl till en jämn deg. Dela i tre delar. Smaksätt var och en genom att knåda in smaksättningen. Låt degarna vila en stund. Rulla kulor och placera ut på plåten.
(Kan även kavlas och ta ut kakor med mått). Känns degen för torr tillsätt nån tsk vatten. Grädda i 200 grader 6-8 min. Kolla så de inte bränns!

Smaksättning 1: Vanilj några tsk
Smaksättning 2: Nyponmjöl några msk
Smaksättning 3: Kakao några msk
(inte så exakt, men så färgen blir fin och smaken blir god)

Andra förslag: bärpulver (t.ex lingon-, blåbär-, havtornspulver)/ chili/ rosmarin/ citronsest...
 
De mittersta: nyponsmaken - favorit! Lite syrliga.


Saperetips! Smaka jämför smaker och dofter - Beskriv smaken med ord. Vilken blev din favorit?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar