29 juni 2010

Midsommar 2010

Koko kokko

alltså ett midsommarbål ;)








Nässelpesto
ca. 1 1/2- 2 l späda nässlor
förvälls, vätskan kramas ur.
2 nävar solrosfrön
rostas i en torr panna.
Riv 1 dl ost,
(jag hade svart emmentahl
en mildare kanske hade varit bättre
så den fina nässelsmaken skulle ha kommit ännu mer till sin rätt)
Mixa allt till en jämn smet.
avsmaka, salta ...peppra.
God till fisk...eller till nypotatisen.

Midsommarmat
Bl.a fisk i olika former.
Gravade siken bäst!!
Kantarellpaj på fjloårssvamp,
nypotatis,
nässelpesto,
sallad med bl.a ruccola och harsyra... havtornsdressing
rom med smetana och massor med dill, ostar, bröd
ingen sill faktiskt...men det hade vi ätit till lunch.

(...och en och annan nubbe... med en gammal gubbe
Yngsta vid vårt bord fyllda sex
den äldsta hela åttiofyra år äldre än honom.
Alla lika matglada;)

I år åt vi en jordgubbskaka till efterrätt men dagen därpå blev det vår tradition:

Smörstekta körsbär
Stek dem i smör tills de mjuknar, häll över lite socker, låt sockret smälta. Det bildas en läcker körsbärslag...
Serveras heta med vispad grädde. (Ibland har jag lagat en myntasås till men inte i år)
Gästerna varnas för de mycket heta bären och för kärnorna... som man spottar ut an efter man äter ...


en liten regnskur hindrade inte...






Summa sumarum. En fin helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar