2 september 2011

Honungsskivling


"Det finns varierande åsikter om honungsskivlingar; exempelvis ryssarna värderar dem som en ”Tajgans gåva”, men i vissa västerländska svampböcker anses de nätt och jämnt vara ätliga", Evira

Hittade en liten handfull  honungsskivling under senaste tur i skogen. Fick bli en pastasås. Hade lite annan svamp med också: Stek vätskan ur svampen i torr panna. Stek sedan 2 små lökar och svampen i lite smör. Rör ner ett par msk mjöl i pannan. Späd med vatten och lite grädde. Smaksätt med en nypa socker, lite pappar, salt och lite vittvin (råkar inte vin finnas till hands går det lika bra med lite vittvinsvinäger. Smaka dig fram tills balansen är den rätta. Servera t.ex med spagetti. Strö lite färsk timjan över och riven ost. Toppa med några honungsskivlingar.

Honungsskivling ska man äta med måtta. Den kan förorsaka magbesvär. Men den är ganska läcker om man tar små exemplar. Doftar lite honung om dem.(Plocka aldrig svamp som du inte är säker på! På Eviras sidor hittas mycket svampfakta!)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar