30 september 2011

Om hundra år

...hur ser det ut i världen då? Frågan slängdes fram vid middagsbordet för ett tag sedan av släktens Grand Old Man som i år fyller 91. Världen har hunnit förändras radikalt under hans livstid. Och allt har gått i rasande takt. Om hundra år - hur ser det ut då? Ja ingen av oss som satt kring middagsbordet lär leva då. Knappast ens våra barn, men deras barn och barnbarn. Vad är det för värld vi ger vidare till kommande generationer? Oljan sinar, haven utfiskas, och säg hur många kärnkraftverk blir nya "Tjernobyler" eller "Fukushimor"? Hur många människor kommer att dö svältdöden under följande hundra år? Miljöförstöring, naturkatastrofer, krig och elände... Kan vi göra något gott för framtiden gemene man? Bromsa lite? Hur?
Kanske vi kunde börja med att se över våra matvanor. Man kan ju tänka på att det vi stoppar på tallriken verkligen kan ha konsekvenser på någon annan plats på jorden, i vissa fall förödande konsekvenser. Genom att äta klimatsmart mat från närområdet kan man påverka. Varenda konsument har makt- egentligen- om man tänker efter.
Det skulle egentligen inte behöva vara svält på jorden. Mat finns nämligen, det är bara det att den är mycket fel fördelad. Idag lär det finnas fler överviktiga på jorden än svältande. Ganska otroligt då man tänker på de många miljoner som för varje dag kämpar för att överleva!
"Vi har inte ärvt jorden av våra föräldrar, vi lånar den bara av våra barn".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar