25 juli 2017

De första kantarellerna!




Små, torra, få men de räckte till en... teckning. 

Senare hittades några nävar till så de blev en liten kantarellsås till abborrarna. Abborrar och kantareller samma dag! Sommarens godaste middag.

Enkel kantarellsås med panerade abborrfileer:

Några nävar putsad svamp skärs i ganska grova bitar. Torka i panna. Lägg sedan med en klick smör och en liten finhackad lök. Strö över lite mjöl (1-2 msk). Sen kan man späda på med buljong och grädde eller bara grädde. (Istället för grädde kan man använda smetana eller creme fraiche om man så vill...) Smaka av såsen med peppar och salt. Vill man ha lite syrlighet så kan man lägga med nån msk vittvin eller äppelcidervinäger. Men kan även lämnas bort. Lägg såsen åt sidan medan potatisen kokar klart och fisken steks... Låt såsen få ett snabbt uppkok strax före servering.

Abborrarna (stora exemplar) fileras, doppas i uppvispat ägg och mjöl. Steks gyllengula i smör. Bara vitpeppar och salt som krydda.

Till detta: nypotais, kokt rödbeta och mycket finhackad persilja.

Allra godaste sommarsmakkombinationen!


- avrunda måltiden med en blåbärspaj och en kopp gott kaffe.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar