20 juli 2018

Trädgårdsdagbok juli-18


(...är inte sponsorerad av tejprulleföretaget, den råkade bara ligga framme.)


Det är hett, det är torrt och i det växer alldeles otroligt i år i trädgården, där man varit flitig och vattna. I vårt trädgårdsland i stan kanske något färre sniglar än vanligt då det är så torrt men ändå såpass mycket att jag beslutat att helt sluta odla " ovanför jord" grönsaker där. Varför t.ex odla jordgubbar och sallad som sniglarna hinner smutsa ner och mumsa på då vi är på torpet? Däremot är potatis tacksamt i stadstäppan. Likaså lök. Zuccinin som växer på upphöjd bädd har det också gått bra för men även den brukar sniglarna hitta. Sniglar, suck, eller trädgårdssnäckor är de, de är bara så jobbiga!
På landet är salladslandet fint. Lollo rosso och grönsallat i mängd och massor. Utan snigelbajs! Mangold och grönkål, lök, morot och potatis. Örter, vildväxter, bär...

Våra bär- och fruktträd mår utmärkt i år. Att det varit torrt och hett tycks inte bekomma dem. Men havtornen har jag fått vattna en del eftersom de är nyplanterade där. Även de i stan har nästan skrikigt efter vatten. Oroar mig lite för några av äppelträden och krikonträden som är överbelastade av de fruktfyllda grenarna. Så mycket äppel på kommande! Lillträdet med sorten " valkeakuulas" som planterades för grunt står uppstöttat från alla håll och kanter. Hm, ta lärdom där av! Träd ska planteras i en ordentlig djup grop.
Trädgårdsjobb i hetta är annars inte så mycket att tänka på. Går hellre till skogs och plockar blåbär eller bara vandrar. Lite mer skugga där. På kalhygget, extremt torrt och varmt men där har ändå smultron och nu hallon trivts bra.
Svampar... hm. De behöver regn! Mycket regn. Hoppas hoppas att det snart skulle ösa ner. 

Yes!! Nu när jag i tidig morgontimma skriver detta märker jag plötsligt att det faktiskt  R E G N A R!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar