29 december 2012

Julklappsbok och surdegsbörjan


Julklappsbok och en surdegsbörjan i en glasburk
-kanske det blir surdegsjästa blinier vid nyår. 

Fick "Årets bästa brödbok", boken Den franske bagaren, som julklapp. Och nu står en surdegsburk och bubblar. Ett och annat gott bröd ska det bli!

Den franske bagaren - surdeg mat kärlek
Sébastien Boudet
Bonnier fakta, utgivningsår 2012




28 december 2012

Julmeny 2012


Bryter bloggpausen med att lägga in några bilder från årets julbord. I år fick skinkan och lutfisken maka på sig. Lutfisken skall istället ätas i dagarna. Skinka har det mest blivit på knäcke till lunch. Men nedan julaftonens meny:


Rågskorpor med valfritt tillbehör från "fiskbordet" ,
hemgravad sik ett måste på vårt julbord!
 Rosolli

Innerstek av ren som marinerats i enbärs-och
 timjanlag samt kålrotslåda, morotslåda 
och  råstekt  palsternacka och rotselleri.

Uleåborgslimpa samt olika kex och ostar

Hjortronglass på glöggspegel smaksatt med stjärnanis


Uleåborgslimpan och hjortronglassen hade anor från svunnen tid då båda recepten var tagna från gamla torpkokboken. Underbart goda båda två!
Recepten hittas här: UleåborgslimpaHjortronglass.
Ps.Sockermängden i gamla recept kan man lite se upp med. Det användes kopiösa mängder socker förr. Jag hade dessutom färdigt lättsockrad hjortronsylt så hade ytterst lite socker i grädden. Smaka dig fram för bästa resultat.

Fundering över rosollin: Har uppfattningen att salladen som vanligtvis äts utan sill (eller sillen skillt) i Finland  här heter "rosolli" medan samma sallad (men med sill i) heter sillsallad i Sverige. Ursprungligen kommer den från det ryska köket. Eller kanske man talar om rosoll även i Sverige på sina håll? Endel vill ha allt i en salig blandning, medan andra lägger upp salladen med ingredienserna skillt för sig. Kokt morot, rödbeta, potatis, kryddgurka, lite rå lök, och äpple vill jag att salladen ska ha i för att "smaka rätt". Får gärna vara omblandad, tycker jag. Gärna en bit sill till. Och sås på grädde, rödbetsspad, socker, salt och lite ättika.

En varm rosolli är också gott! t.ex 
som en "resträtt" dagen därpå

Tips! Ren i kombination med kålrot är så gott! Pröva som en enkel vardagsrätt: renskav med rotmos!



22 december 2012

Julfrid och bloggpaus




Sådär ja, så var man då äntligen ledig! Sista veckan var den årligen återkommande "julfestrumba-veckan" då dagarna blev långa och kvällarna blev sena. Nu borde man ännu kavla upp ärmarna och förbereda julen här hemma också. Med mottot: - less is more. Hade tänkt lägga in en tecknad bild, men har vissa tekniska problem med scannern. Av samma skäl händer det inte heller mycket på min andra blogg matochmanniskor. Kanske dags för bloggpaus både här och där. Ha en riktigt trevlig jul! Återkommer...


20 december 2012

En bit brie och svartvinbärssylt


Pröva kombinationen brie och svartvinbärsylt. Passar bra som mellanrätt, efterrätt eller om man annars bara är sugen på något gott. Kanske ännu en pepparkaka till nu i juletider. Sylten gärna efter Hirams recept. Receptet på Hirams svartvinbärsylt hittas i Milena Bergqvist bok Hirams bästa kokbok eller om ni googlar runt lite, det finns många som gillar den! Jag hade en lite egen version av sylten då det fanns både vinbär och blåbär i samma sylt, också gott! Hiram föresten, fram till 8 januari pågår en Hiramutställning i Nordiska Museet i Stockholm. Hade varit skoj att se.

Ett annat gott "kombinationstips" är dadlar och grön- eller blåmögelost - kanongott!