3 januari 2013

Texmex och lite smakskola/Sapere


Som fyllning hade vi köttfärs, sallad, tomat,
gurka, lök, majs, riven ost, tacosås (köpt),gräddfil,
guacamole (hemlagad).

Väninna med barn kom och hälsade på igår. Vi lagade tortillas tillsammans. Bestämde oss att testa vilket som var godare, köpta tortillas eller hemlagade. Efter en stunds kockande i köket var det dags att sätta sig till bords. 4 hungriga barn i åldern 4-9, en tonåring och två mammor. Vilket slags tortillabröd som vann i jämförelsen var vi eniga om; det hemlagade. Det smakade mer. Det smakade bättre. När barnen tog till ville de alla helst ha de hemlagade!

Här recept på guacemolen vi gjorde:

Guacamole 
2 mogna avokado
saften av 1 lime
en nypa svartpeppar
2-3 msk cremé fraiche eller smetana
1 vitlöksklyfta
en nypa salt

Här ingredienserna till tortilla: 3 dl vetemjöl, 2 dl majsmjöl, 0,5 tsk bakpulver, 0,5 dl solrosolja, 1 dl vatten, 1 tsk salt. Blanda raskt ihop till en deg, låt stå en stund, gärna 20-30 min. Rulla små bollar som sedan kavlas ut tunnt och stek i torr panna på bägge sidor.

Som efterrätt lagades bananmuffins,
med chokladbitar i.

2 januari 2013

Välj ett äpple /Sapere



Två äppel, samma frukt, men ändå så olika! Till vänster ett syrligt, lite spritsigt, blommigt fruktigt äpple med fast fruktkött av sorten Songa (Finland)  som smakar, tycker jag, som ett riktigt äpple ska! Till höger ett äppel, Jonagold (Holland), ganska saftigt men för mjölig konsistens, skalet hade en vag mögeldoft, ett "tråkäpple". Det till vänster mycket mycket mindre. Dyrare om man ser till kilopris men betydligt godare. Mycket smak för pengarna! Det till höger billigare - betydligt mer volym för pengarna men smakmässigt ganska tråkigt. Vilket skulle du välja?

Senare smakade vi ännu på en annan inhemsk  äppelsort Lobo från Åland. Det var ännu mindre till storleken, Ett vackert grön-rött vinteräpple. Lite ojämna och små skravanker men smakmässigt godast av dem alla. Tyckte vi.

Idag har vi haft en matglad dag med barn hemma hos oss. Det blev "texmex" och muffinsbakning och lite "Sapere" blev det också då  vi jämförde köpta tortillas med hemmagjoda. Men mer om det i ett senare inlägg.

1 januari 2013

Gott Nytt Bröd!




Nej Gott Nytt År menar jag förstås! Men provsmakar ett nybakt bröd som blev riktigt gott, experimenterar litegrann med surdegar. Det här blev en vete-rågkombination.

30 december 2012

Lutfisk


Lite annorlunda lutfisk lagade vi igår då " de vanliga tillbehören" byttes ut mot annat. De gröna ärterna byttes ut mot gröna bönor och vitsåsen fick bli nässelsås istället. Bacon hoppade vi över. Kokt potatis till. Nässelsmaken var faktiskt väldigt lyckad tillsammans med fisken! Och hur man får tag på nässlor denna årstid? - Finns i frysen, lätt förvällda. Hör till de där gratisråvarorna ma kan pocka av hur mycket som helst då det är säsong, frysa in eller torka och sedan kan glädjas av dem mitt i vintern. Rekommenderas varmt!