14 januari 2013

Fiskesprell- Lakseburger


När jag var i Norge i november fick jag lite info om Fiskesprell. Ett projekt där man vill få de norska barnen att uppskatta och äta mer fisk. På YouTube hittas många små Fiskesprell-filmer där barn och unga får visa vad man kan göra för gott av fisk. Mer info om Fiskesprell hittas här.

Här en av YouTube-filmerna.

13 januari 2013

Retrostyle - mat i lergryta



Man glömmer lätt bort den då den står längst inne i skåpet. Ändå är den så praktisk och användbar.
Jag talar om lergrytan. En "hit" på 70-talet men ganska bortglömd i dag. Men ta fram den och låt kylskåpets alla rotsaker bli grunden till  t.ex en god rotsaksgryta.

Lergrytan sänks innan i kallt vatten, låt stå där ca.15 min. Fyll grytan med alla ingredienser, kryddor + ev en liten skvätt vatten och lägg in den i kall ugn. Sen sköter det sig själv, tar lite längre tid än vanligt då ugnen sakta värms upp. Vi stekte några biffar till. Vintermat som bäst!

10 januari 2013

Nyheter från "matvärlden"


Lite  goda nyheter från "matvärlden".

-I Finland ska den ekologiska odlingen öka från nuvarande 13% till 20% . D.v.s 1/5 av den totala odlingsarealen skall vara ekologisk år 2020. Samtidigt kommer  lokala råvaror lyftas fram i allt större utsträckning.

-Jord- och skogsbruksministeriet funderar på att byta namn! Senare i vår fattas beslut om ministeriet i framtiden istället skall heta Mat- och naturresursministeriet (Ruoka- ja luonnonvaraministeriö). Till strategin hör att mat- och naturresursfrågor kommer att prioriteras i större utsträckning än tidigare. Att trygga inhemsk matproduktion hör till det viktigaste frågorna.

- Vecka 12 är utlyst till "nordisk skolmatsvecka", då är det nordisk mat som gäller inom offentlig måltid för våra barn och unga i hela norden.

- 17.2 hålls följande "Restaurant Day". Initiativet som startade i Finland för två år sen sprider sig globalt. Vem som helst får öppna restaurang för en dag. Så... engagera era barn eller er själva i  matglatt arbete!=)

Kom på mig själv att ha läst Finlands största dagstidning  Helsingin Sanomat (Hesari), från första sidan till sista i dagarna tre! En tidning som i veckan fick förnyat format, från att ha varit en megastor tidning är den nu en tabloid. Mycket bättre så! Torsdagens matsidor "Ruokatorstai" kanske inte riktigt lika tjusiga som de var i det stora formatet, men man vänjer sig. I dagens nummer var temat musslor och räkor och sen fanns det en test på olika apelsinjuicer och en artikel om  antikexpert Bernt Morelius och köksantikviteter.

Här hemma blev det ärtsoppa till middag.



7 januari 2013

Vardagslycka



dofter från köket...

så har då vardagen tagit vid igen!