26 januari 2013

Temaveckor, temadagar och årets bär


Arktiska aromer har utsett blåbäret till  årets bär
i Finland. Här kombinationen; 
hemlagad fil, pumpakärnor och blåbär


Det finns många temadagar/ veckor att följa under ett år. Här i Finland kommer vi snart äta runebergstårtor på Runebergsdagen (5.2). Och sen står fastlagstisdagen i turen. Första februari är det "vegetariska dagen". Här en kalender över temadagar  man kan följa. I den hittar man en hel del "matiga" dagar bl.a våffeldagen, mjölkens dag, köttbullens dag och kåldolmens dag.  Här nedan listan jag brukar ha som riktlinje på jobbet.

Inhemska grönsakers temaveckor 2013

Lökveckan vecka: 4
Potatisveckan 7
Örtveckan  11
Gurkveckan 14
Svampveckan 16
Tomatveckan 20
Nypotais - och
primörer 25
Jordgubbsveckan 27
Paprikaveckan 30
Trädgårdsbär 31
Skördeveckor 33­‐34
Salladsveckan 35
Äppelveckan  37
Kålveckan 41
Julrotsaker 48




23 januari 2013

Lökveckan och 100 x Sapere!



Lökveckan pågår om man följer Kotimaiset kasviksets (Inhemska grönsakers) temaveckor. Så imorgon blir det en liten lökutställning på dagis. Så kan barnen titta på lite olika lökar. Purjo, gullök, rödlök, vitlök, silverlök och bananschalottenlök har jag att visa upp. Många fler sorter finns det förstås men tror det får räcka med dessa. Och kanske det blir lite torkad ramslök i ärtsoppan i morgon för omväxlings skull, då vi har ärtsoppa och pannkaka på menyn. På fredag bl.a fetaostsallad och då tänkte jag marinera lite olika löksorter till den.

Detta är föresten ett jubileumsinlägg! Detta är nämligen inlägg nummer 100 under etiketten Sapere. Att detta skulle bli en blogg med betoning på just Sapere-smakskola och måltidsglädje för barn hade jag ingen aning om då jag började blogga, det är något som såsmåningom växte fram. Första året bloggade jag bara sporadiskt om ditt och datt, men mest om mat. Men sen jag år 2010-2011 kom in på det här med smakskola har det bara rullat på. Om det blir 100 inlägg till om Sapere vågar jag inte lova men fortsätter väl så länge ideérna strömmar till. Det är en krydda i vardagen att sprida matglädjetips och ideér. Och jag hoppas förstås att jag kan inspirera åtminstone någon så allt fler barn får uppleva glada matstunder. Tror barn behöver det i dagens värld. 

20 januari 2013

Hirampriset 2013, Metsän tarina och surdegsbröd med rosmarin


Idag tillkännagavs vinnaren av årets Hirampris. Ett pris som delats ut  bara en gång tidigare, 2012 , och då var det Lotta Lundgren som fick äran. Årets pristagare blev....
Margit Richert

Idag har 3/4 av familjen varit på bio. Såg en väldigt fin naturfilm, Metsän tarina (Skogens berättelse) av Hannu Siitonen och Mikko Pöllänen inspelad i en finländsk urskog. Bland biopubliken fanns ganska många småbarn (under skolåldern). Funderade lite innan hur dessa barn skulle orka se en naturdokumentär i över en timmes tid men de satt alldeles tysta och insöp de vackra scenerna. Det är visst något magiskt med skogen. Den lugnar, t.om då den visas på vita duken. I filmen fick man följa med hur djur, fåglar och insekter lever "vardagsliv", hur små djurungar matades, lekte och smög omkring, det faschinerar.
 -"Jag är inte alls rädd" hördes en liten pipig barnröst i biosalongen då det drog ihop sig mot oväder i urskogen och djuren började se oroliga ut. Det var väl det enda spänningsmomentet i hela filmen. Det räckte bra och man längtar efter långa skogsvandringar igen. Det finns så mycket att iaktta i skogen om man bara ger sig tid.
Metsän tarina

Surdegsbrödbakning har också hört till dagens program. En vete-rågdeg som smaksattes med torkad rosmarin och även lite nyponskalmjöl och lite honung. En bra kombination!


18 januari 2013

Mellanmålsklubb och 1800-tals mat


Vid sidan om ordinariejobbet har jag några små "matprojekt" den närmaste tiden. Kommer igen dra en Smakskola/ mellanmålsklubb för en klass en gång i veckan. Ska bli skoj! Det andra matprojektet är en 1800-tals middag. Menuplanering och arrangemang kring den. Så det blir att studera Hagdahl och Cajsa Warg igen, eller någon annan "storhet" då det begav sig. För ett år sedan såg middagen ut så här.
Trevligt veckoslut!