25 januari 2017

Bocuse d'Or 2017


Hur det gick? Nu vet vi!

Guld: USA
Silver: Norge
Brons: Island

Gratulationer!

(Övriga nordiska ländernas placering: 6.Finland, 7. Sverige, 10. Danmark)

21 januari 2017

Quinoatips och " Perheet Safkaa"- ta barnen med på restaurang!


Det finns en massa knep att ta till för att öka näringstätheten och tillföra protein i grönsaksrätter. Själv har jag t.ex blivit förtjust i quinoa även kallad mjölmålla (Chenopodium quinoa). Inte minst för att man nu också kan få tag på inhemskt odlad quinoa eller "kvinoa" som det heter här i Finland. Quinoa har många bra egenskaper. Det höga proteinvärdet är ett. Att det är glutenfritt ett annat. Jag gillar smaken! Perfekt är det också som beståndsdel i biffar eller i sallad. Quinoamjöl blir gott i bröddegen, byt då ut en del av vetemjölet mot quinoamjöl. I Kållåda har quinoan också visat sig vara superbt! Så gott att barnen på jobbet letat sig in till köket och frågat när vi nästa gång ska ha "quinoakållåda". Sånt värmer ens kockhjärta!

När man använder quinoan bör man skölja den innan. Häll upp i en skål, häll varmt vatten på, rör om och byt ut vattnet några gånger tills det blir klarare. Proceduren med vattnet gör att mycket av beskheten försvinner med vattnet och quinoan blir inte heller så grötig.. Sen kokar man upp quinoan. Brukar ha ungefär dubbelt mer vatten än quinoa. När det börjar koka låt det sjuda en stund, dra sen av från plattan och låt stå och svälla under lock. Avsmaka med salt, kanske någon ört och en klick smör.

Här lite goda förslag på quinoarätter jag tidigare beskrivit i bloggen:

Quinoa i sallad
Quinoa i kållåda
Quinoa i lammfärsbiffar (t.ex till hamburgare)
Quinoa i veganpastejer


Gott mellanmål! Hittar du iinte quinoa som mjöl kan man bra använda
 sig av  kokt quinoa, blir då mer som "rieska", Eller testa att laga 
 rispiroger (karjalanpiirakka) med quinoafyllning istället för grötris. 


Quinoa i bröd

1 l vatten
1 bit jäst (50 g)
Nån nypa salt
1 1/2-2 dl riven ost ( kan utelämnas...men blir gott).
2 dl quinoamjöl (har inte än fått tag i inhemskt mjöl)
vetemjöl (inga exakta mått här... men till degen är smidig och släpper från bunken). Låt jäsa en minst 20 min. Baka ut o jäs ytterligare minst 20 min.
Grädda i 200 grader.





Och kom ihåg att det är fritt fram att experimentera. Använd degrot om du du råkar ha istället för jäst, kalljäs över natten om du vill. Smaksätt med nån brödkrydda... valet är ditt!


Övrigt:

Detta veckoslut riktar många restauranger i Helsingfors sig till barnfamiljer med uppmaningen "Perheet Safkaa" - vi äter tillsammans! Man önskar familjer varmt välkomna till gemensamma smakupplevelser. Man vill på detta sänka ribban för småbarnsfamiljer som kanske drar sig för att gå ut och äta med barnen och upplever det som besvärligt. Många gånger går det trots det över förväntan att gå på restaurang med barn.  I torsdagens Nyt-liite (Helsingin Sanomat) kan man läsa mer om tankar kring barn och restauranger. "Perheet Safkaa- arrangemanget är ett av många händelser i Finland - under Finland 100 jubileumsåret.

Ett av mina tidigare blogginslag om barn och restaurang hittas: här

(ps. och så lite "moralpredikan" så här till sist 😉... går man på restaurang: plocka inte fram mobilen. Har faktiskt nångång sett familjer där alla suttit i sina egna världar och stirrat på skärmar medan restaurangbesöket pågår inklusive minstingarna, inte många år gamla. Nej satsa på kvalitetstid och se och lyssna på varandra! Njut av maten och servicen. Det ger så mycket mer!

17 januari 2017

Saker i omlopp, "noitarumpu" och god mat på Zum


Det är konstigt hur mycket saker man samlar på sig under åren som går. Vi har saker på vinden som vi inte rört på år och dar. Bara fört upp "för förvaring" och där har de sen blivit. Tog mig i kragen och hyrde loppisbord för en vecka, ja för att bli av med lite grejer.

Summa sumarum när veckan var till ända har vi nu tiotals saker färre men blev på kuppen två koppar rikare. Fick nämligen ögonen på Marimekkos oivakoppar på ett annat försäljningsbord. Mönstret heter "noitarumpu" (häxtrumma) och är designat av Aino-Maija Metsola. Föll för kopparna direkt (eller förhäxades av dem?). Egentligen är de glöggkoppar men jag tycker de är perfekt storlek för morgonkaffet, då jag ändå bara brukar hinna dricka en liten kopp. Gillar färgen på dem, gillar formen, gillar mönstret. 



Har inte för vana att avge nyårslöften men ett löfte hade kunnat vara att inte "samla grejer på hög". Minimalist borde man bli och verkligen bara köpa sånt som är absolut nödvändigt.
 (De där noitarumpu kopparna kändes dock  väldigt nödvändiga)

Ett restaurangbesök har vi också hunnit med. Vi gick till Zum Beispiel och åt gott maken, en av sönerna och jag. Tog en hummerrisotto som huvudrätt medan de andra tog rosmarinhöna men den goda fänkålsbruschettan  som jag åt till förrätt var "kvällens allra godaste smak". Makens gäddröra på mörkt bröd var inte heller helt fel och sonen som åt en mexicansk köttsoppa som förrätt var också helt nöjd. Efterrätten fick bli glass...hemma.


Bruschetta med, citron, vitlök, mynta,, pecorino, körsbärstomater och så massor av syrad fänkål.



10 januari 2017

Sniffa kakao, städa som Kondo och vila sedan - Trender 2017

 
Tittade in i Frk Kraesens blogg igen, den är bra! Senaste inlägg handlade om trender 2017. Läs mer HÄR! Tidningen Politiken har visst listat de stora mattrenderna. Nu ska vi inte käka mörk choklad, nej det senaste är att sniffa kakao. Och kanske blir vi då lite höga på det... ni vet kakao får endorfinerna - må bra hormonerna- att vakna till liv och vi känner oss väl till mods av dofterna. Frk Kraesen har  lagt upp en video där hon testar den trenden. Om än med lite dålig framgång....

Kanske blir vi sen så pass allerta av all kakaodoft att vi får energi till att städa. Städa från grunden, som Marie Kondo vill lära oss. ja ni har väl läst om KonMarimetoden. Rensa, rensa och åter rensa. Du klarar dig med mindre och får full koll.

Sen när vi väl har städat är vi  förtjänta en skön vila. Också det en trend.  Läste nämligen kring jultid en artikel om att just vila kan bli nästa stora trend. Efter alla superfood- smootie och kickstartdrinkar, efter alla yogakurser, mindfullnessövningar och "gud vet vad" trender börjar vi nu nämligen längta efter vila. Sömnen kommer att prioriteras. Tror detta kan bli en trend t.om jag kan haka på. Speciellt nu efter stora städiverperioden som jag drabbades av efter nyår trots att jag inte ens sniffat kakao. Läs här om nya vilotrenden.
Alltså: sniffa kakao-städa-vila- Trender och året är 2017

6 januari 2017

Shiitakesik med Einstök





God vintermat. Sik med shiitakesvamp och lite potatishalvor. Till det smakar den isländska ölen Einstök, white ale, utmärkt.

Du behöver sikfileér, shiitakesvamp, lime, persilja, salt, peppar och ev en liten dutt vittvin samt en klick smör. Samt potatis och kanske en god sallad till. Ja och så måltidsdrycken förstås.

Skär sikfileérna i lite mindre bitar efter att du plockat bort ev. ben. Stek i smör, het panna. Efter nån minut lägg med svampen skuren i mindre bitar, en halva ekologisk lime i bitar, en stor näve persilja, salt, peppar och slå över en dutt vitt vin. Låt få ett hastigt uppkok och servera a la minute till potatishalvorna. Ät och njut!

Ps. Potatishalvorna! Smaksätt dem med lite saffran innan de läggs i ugnen. Pensla dem med lite saffran utblandat i hett vatten och ringla ännu lite olja på, sen i ugn ca. 30-35 minuter. Saffransmaken ger dem "det lilla extra" och passar så bra ihop med fisken.