18 maj 2017

Granatäppelkaka, ramslök och restaurangdag





Granatäppelkaka. Utan recept, bara en vision hur den skulle kunna smaka och sen skrida till verket. Få ingredienser, lät granatäpplet spela huvudrollen och en stor skivad banan fick göra den sällskap. Den blev god!

Botten

3 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(några msk apelsinjuice att väta kakbotten med)

Fyllning

vispgrädde
1 stor banan
kärnorna ur ett halvt granatäpple

Toppning

2/3 ask av creme Bonjours nya ost med granatäpplesmak
2 dl hårt vispad grädde
vaniljpulver
samt granatäppelkärnor till dekoration.



Blev glad då jag hittade finsk färsk ramslök i vanliga mataffären (S-market). Ska plantera den utomhus och se om den sprider sig. Har försökt så från frön tidigare men misslyckats.

Annat aktuellt: Restaurangdagen i samband med lopptorg och aktiviteter för barn på jobbet nu på lördag. Så dagarna är fulla med förberedelser...



14 maj 2017

Mallorca - natur och fåglar

Mallorca del 3.


Vi kommer fram till hotellet vi ska bo på när det är kväll. Spanar ut över S'Albufera Natural Park från balkongen (Hotell La Dorada, vi har bett om ett hotellrum med utsikt över fågelparadiset istället för mot poolområdet). Våtmarken man blickar ut mot är en perfekt biotop för olika vadare, änder och hägrar. Bara att ställa upp tubkikaren och börja studera fågellivet. Tre olika hägrar med ens i samma synfält: gråhäger, purpurhäger och silkeshäger. Senare på kvällen noterar maken att även dvärgrördrommen håller till i området.


Ett gömsle, därifrån man kan se fåglar på riktigt nära håll.

På med vandringsskorna och vi följer stigar och vandringsstråk i S'Albufera. Hägerlistan utökas snart med natthäger och kohäger. Här och där har det byggts gömslen så man kommer riktigt nära skärfläckor, styltlöpare, drillsnäppor och sothöns. Kamsothönan (inplanterad art) får vi också syn på. I buskaget sjunger gulhämpling och vid vasskanten står purpurhönan och det känns ganska otroligt att man kan se så många arter i vilt tillstånd så nära intill sig. Jag har den stora fördelen då jag är ute och reser med maken att jag har en stor fågelkännare vid min sida. Bara att fråga: "Nä men vad var det där?" när man hör nåt ovanligt läte eller om jag ser nåt jag inte själv klarar av att artbestämma. Svaret kommer oftas genast endera på latin, finska, svenska...engelska. Ofta blir vi stannade av någon annan förbivandrande ornitolog som vill veta om vad vi sett, och var. Holländare och engelsmän är i majoritet bland fågelskådarna märker vi snabbt.

Någon kväll och många fågelarter senare är vi igen på balkongen. Denna kväll äter vi "hemma på hotellrummet. Jag har lagat en risotto med svamp och sparris och vi ska strax sätta oss ner för att äta. Då upptäcker maken något i kikarskiktet. Fram med tubkikaren och två heliga ibisar med krökta näbbar flyger där! Helig ibis är en art som blivit allt allmännare i dessa trakter. En kungsörn ser vi också vid många tillfällen från balkongen. Det lär vara en parkrymling som stationerat sig här sedan flera år tillbaka. Tjockfoten hörs i skymningen och natthägerns siluett ser vi flyga förbi när solen nästan gått ner.

 Vill man kombinera fågelskådning med familjesemester är Alcudia ypperligt som resmål. S'Albufera Natural Park finns på gångavstånd och är öppet klockan 9-18. Hit kommer också (mest mallorcanska?) barnfamiljer som vill uppleva Mallorcansk natur. Rusta picknickkorgen med för nåt cafe finns här inte. Är man seriös skådare och vill se fågelivet i tidig morgontimma och vill undvika de värsta folkhjorderna kan man få ett specialtillstånd vid informationsstället (passet behövs när man söker tillståndet, nån dag innan.) Då kan man få hela området så gott som för sig själv och fåglarna är som aktivast då tidigt om morgonen.


Mötte ett litet lamm i en mallorcansk skog...


Bra vandringsleder på Mallorca.

En utmärkt liten skrift om fågellivet på Mallorca skriven av Dave Gosney kan man köpa från t.ex Lintuvaruste i Helsingfors innan man reser iväg. Den kom i flitig användning under vår fågelresa. Andra bra fågelställen i norra delarna av Mallorca är och vid sjön Cuber uppe i Tramuntanabergen. Där ser man mycket rovfåglar som t.ex gåsgam, grågam, glador m.m. Häcksparven hittades även där vid Cuber. 


Vill man se eleonorafalken lönar det sig att ta slingriga vägar till Formentorhalvön. Men vi blev glatt överraskade av att ännu se två eleonorafalkar från hotellbalkongen strax innan vi åkte hem. Den vackra blåtrasten hittade vi i närheten av fyren Cap Capdepera i nordöst.


Hann få en bild på trasten. Kraftigt uppförstorad bild, därav så suddig.



En landsködpadda mötte oss på promenadvägen i Son Real, ett område lite österom Can Picafort som är öppet för allmänheten. Det är också ett bra fågelställe där bl.a kornsparv, rödhuvad törnskata, fältpiplärka och svartbent strandpipare kan observeras. Gick man någon kilometer kom man fram till en fin lång strand. Ett dopp i medelhavet är inte helt fel när man befinner sig på vandring.


(Fler fågelbilder läggs in senare i detta blogginlägg...)



...sånt man äter på fågelturer

Fyllda batonger tillverkade på hotellrummet i tidig morgontimma.


11 maj 2017

Ametlla+ de Mallorca: mandelmix i salladen

Mallorca del 2



Fortsätter ännu med Mallorca och mattema. En liten affär och salladsbar ska få lite extra uppmärksamhet här i bloggen. Bara för att det var en så positiv upplevelse och bra affärside. (Ett icke sponsorerat blogginlägg).

Vi var i Arta, en stad i Mallorcas nordöstra del, då vi kände oss lite småhungriga. Längs shoppinggatan  ligger små lunchställen tätt. Maken läste på en skylt utanför en affär vid namn Ametlla+ de Mallorca att man tydligen kunde äta sallad där inne i affären.
I affären, som endast säljer Mallorcanska råvaror och produkter, tas vi varmt emot och får frågan om vi vill äta utomhus eller inne. Vi väljer inne. Inne mitt i den lilla butiken ett långbord. Tidningar att läsa medan affärsinnehavaren slinker in i ett litet kök i anslutning till butiken. En enda rätt på menyn, Ensalada Verde, grönsallad. Den kan man välja att få toppad med tonfisk eller parmesan. Jag tar med osten, de andra med fisk. Sen sitter vi där och äter en såå god sallad!


Där sitter vi och äter bland Amettla+ burkarna.

Sallad med "Ametlla+ 3"

Förutom grönsalladen fanns det: soltorkade tomater, körsbärstomater, avokado, morot och så toppningen. Salladen innehåller också en dressing som heter Ametlla+ 3. Ametilla+ finns tydligen i tre varianter 1, 2 och 3 och det är frågan om en mandelmix med finmald mandel och olika kryddor och torkade frukter. 3:an som vi har på salladen består av mandel, torkade aprikoser, torkad banan, torkade fikon, citron zest, kanel, kokos och brunt socker. Som man rört ut i en god olja

Köper med mig hem en påse innehållande tre mindre påsar med alla tre olika blandningar. Ska testa dem i goda hemmasallader eller annat är det tänkt. Sen när de är slut får man väl börja laga sin egna mandelmix....

Tips! Kolla på You Tube filmer under namnet "AMETLLADEMALLORCA" om du vill veta mer om en god produkt.


Nästa blogginlägg kommer att handla om natur och fågellivet på Mallorca så titta in igen om några dar om det kan intressera. 




Kallt vatten och oliver med sälta.
i väntan på salladen.


7 maj 2017

Mallorca - Sjötunga på två sätt och mat från liten kokvrå


Mallorca del 1.

Nu blir det lite Mallorcatema här i bloggen. Börjar med maten.

Anser mig inte vara nån expert på mallorcansk mat efter endast två resor till ön och dessutom blev det mycket självlagat denna gång. Visst är det lite trångt att kocka i en kokvrå med bara två kokplattor och avsaknad av ugn men det går! "All inclusive" kändes inte rätt för en resa som denna. Under den här resan prioriterades natur och fågellivet så hotellhäng vid poolkant och mat vid hotellets matställen stannade vid ett minimum. Istället drog vi ut i naturen och åt picknickmat eller åt på mer lokala ställen, ja då vi inte kockade i egen kokvrå förstås. Pastarätter är utmärkt mat efter en dag ute i naturen. Risotto och paella likaså. Antipasti och sallader går också fort att svänga ihop.



Sallader! Sallader och antipasti, sallader med getost, ja sallader åt vi i många varianter. Perfekt balkongmat om kvällen. Balkongutsikt mot fina fågelmarker: S´Álbufera Natural Park (Mer om natur och fåglar i ett kommande blogginlägg...)




Risotto. Här med sparris, lök och champinjoner. Eller alternativt laga en paella.






Ta en tur till närmaste "Mercadona" och köp någon fisk. Här blev det lax och vildris. 
Enkelt och gott!




Omväxling förnöjer, här åts det på restaurang. Sjötunga på El Patio i gamla Alcudia. En skål med ugnsgrönsaker hörde till portionen.





...och eftersom sjötunga är så gott: Sjötunga som lunch  med kaffe och kaka på det. Den Mallorkanska restaurangen hette Cas Pagés och fanns i Port de Soller på Mallorcas sydsida.



En klassisk Mallorcansk mandelkaka.



En pizzakväll blev det också. Denna med getost, äpple, valnötter och honung. Gott med äpple men hade själv kanske lämnat bort honungen, den blev aningen för söt för min smak. Restaurang Picco i Alcudia.



Ensalada Verde. En riktigt god grönsallad på Ametlla+ i staden Arta på nordöstra sidan av Mallorca. (Återkommer till Ametlla+ i ett senare blogginlägg.)


Ser ut som vi inte gjort annat än ätit på vår resa... Men man behöver mycket energi när man rör på sig. Vi har vandrat mycket i norra delarna av Mallorca och hittat många fina smultronställen lite längre bort från de vanliga turiststråken. 

En fin resa!

Läs mer om Mallorca:
 Natur och fåglar
Mallorca -Lunch i Arta