15 juli 2017

Emmermousse på Malmgårdsvis


Vår emmermousse fick här göra sällskap med nyplockade smultron.

EMMERMOUSSE 

3 dl kvarg
1 1/2 dl grädde
4-5 tsk socker
1 1/2 msk emmer skrädmjöl

Rör ihop kvarg och grädde. Tillsätt socker och skrädmjöl. Häll upp i portionsskålar. Låt stå några timmar i kylskåp. Servera med färska bär eller sylt.


Detta recept där emmertalkkuna (skrädmjöl) ingår härstammar från Malmgård. En gård i östra Nyland där man satsat på att odla  många fina gamla sädeslag. Utöver detta tillverkar man sitt eget gårdsöl där bland annat spelt och emmer kan ingå. Mjölet (och ölen) hittar man numera i de flesta lite större dagligvaruaffärer, i små specialaffärer och förstås i deras egen gårdsbutik. Denna "emmermousse" påminner mycket om efterrätten "kama" som vi åt i Tallinn senast vi var där. Men det som gör Malmgårds lite extra är just att man använder emmer.
En annan dag hamnade emmertalkkunan i en god joghurtdrink. Blåbär, lite honung, naturell joghurt och några msk emmer mixades. Och emmer i pizzadegen smakade också utmärkt!

(Inte ett sponsorerat inlägg, vill bara lyfta fram en fin råvara som odlas här i norden.)


...och äntligen hittas blåbär!

14 juli 2017

Sommarlovsmat för sommarlovsbarn


Vad äter ni med sommarlovslediga barn för "sommarlovsmat" om dagarna?



Blir det i form av en "brunch" eller äts det både frukost och lunch? Äts det lite "si och så" när andan faller på...? Och säg hur är det med middagen då?
Är det smörgåsar, grillkorv, picknick på stranden? Är det snabbmat i stan eller slow food på landet?
Så många dagar, så många mål mat. Jämt är nån hungrig, vill ha nåt på fat.
Magarna kurrar. De hungriga gnäller. Vara steget före - är vad som gäller. När de gnäller som mest bör allt vara klart. Klart att serveras just nu, omedelbart.
Nej stanna nu upp, stopp och belägg! Låt barnen här efter knäcka ägg! Låt barnen skala, duka, steka. Låt dem i köket jobba och leka! Leka att de är kockar, de bästa. Då blir sommarlovsmat bra för det mesta.
Ät sen tillsammans. Ät och beröm. Du själv får det lättare - en sommarlovsdröm!

Här ett exempel på en god lunch barnen kan fixa:

Potatisomeletter i miniformat.

Ni behöver: kall kokt potatis, några ägg, mjölk och-  eller grädde, färska örter, salt och peppar. beräkna ca 1 ägg/1 1/2 dl grädde/mjölk/ barn.




- kall kokt potatis. Låt barnen skära/klyva dem. Endera i stora halvor som här på bilden eller i mindre tärningar.
- vispa ihop ägg och grädde eller mjölk till omelett. Barnen knäcker ägg, mäter upp, vispar.
- om ni har ett eget örtland låt barnen klippa valfria örter (annars använd torkade kryddor). Nån nypa salt i omelett smeten och kanske lite peppar.
- ta fram plättpannan och smörj.
Stek först potatisen en stund och häll sedan omelettsmeten på. Vänd försiktigt på miniomeletterna när de inte längre är för lösa. Om barnen ör försiktiga och villiga låt dem sköta stekningen av omeletterna helt själv. Om de är alltför små/ osäkra vid spisen hjälps ni åt eller så kan de istället hjälpa till med dukning och att laga en sallad till.

Miniomeletter är goda som så eller servera en god fisk- eller bönsallad till för att få en ännu mer mättande lunch.

Kanske till efterrätt en skål med glass och blåbär och smultron i stora lass.



11 juli 2017

Färsk pasta med nässel-lime-valnöts pesto



Den bloggpausen varade inte speciellt länge. Måste så här halvvägs i semestern berätta om ett av "projekten" i torpköket  i sommar. Nämligen färsk pasta.

Köpte en pastamaskin på rea i våras. Hade aldrig, trots jag är kock, lagat egen färsk pasta. Har bara inte blivit av. Minns inte ens att vi skulle ha gjort det under kockubildningen, eller kanske jag var borta av nån anledning just den dagen?
Ja jag vet, man behöver egentligen ingen pastamaskin, man klarar sig med kavel. Ändå har det inte blivit av. Nu när jag stod där med mitt impulsköp såg jag plötsligt framför mig en sommar med pastaexperiment. Vildörtspastor, pastadeg med emmer, spelt... pastadeg med quinoa, pasta med smak av nässla, tortellini, ravioli o.s.v med olika fyllningar.

Så bara att skrida till verket. Här några bilder från den inledande pastasessionen. "Pastafabrik" med havsutsikt då verandan fick bli kök p.g.a vackert väder.







Pastadegen jag gjorde denna gång var följande, en vanlig durumvetedeg. (Räckte mer än väl till lunch för tre).

250 g durumvete
2 ägg
ett par msk vatten
en nypa salt.

Häll upp mjölet, laga en grop i mitten kläck äggen och lägg dem i mjölet. Rör med en gaffel först och övergå sedan med händerna och arbeta i mjölet med äggen. Tillsätt nån msk vatten och arbeta degen smidig. Låt vila under fuktig handuk åtminstone en halvtimme.

Det blev en god lunch. Vissa moment måste ännu filas lite på... degen var ok men måste kanske öka något på arbetstakten, vara lite snabbare och lägga den färdiga spagettin lite luftigare nästa gång. Blev här o där lite ihopklibbad vid kokningen.

Serverades med en hemlagad nässel-lime-valnötspesto med sesamolja. Och toppades även med tärnad tomat-gurka-vattenmelon samt extra parmesan.

I peston (extra god!!) ingick:

sesamolja
finhackad valnöt
finriven parmesan
förvälld finhackad nässla
lime
salt
svartpeppar

Inga exakta mått i detta recept. Smaka er fram hur ni själva vill ha den. Jag hade i ganska mycket lime denna gång.

Limesmakande fräsch sommarmat


Om du har tips, nån vink, nåt extra bra knep eller andra tankar  och funderingar kring färsk pasta - skriv gärna om det i kommentsrsfältet!