27 augusti 2017

Om Dalla Valle, närmat och en havsörn


Karl-Johansvamp eller Stensopp

Lördagen firades som "Naturens dag" i Finland  och forneldarnas natt var det också. För egen del blev det både svamptur och lingonplockning. Lingonen ännu lite ojämt färdiga så plockade bara en liter. Svampar desto mer. Mest kantareller och soppar.

"Syödään yhdessä"- Vi äter tillsammans, en uppmaning  Finlands 100års jubileum till ära var också aktuellt så vi åt tillsammans, 6 pers. En riktigt närmatsmiddag med hemodlad potatis ( som jag planterade så sent som vid midsommar i år! Nu var den perfekt nypotatis.) Blandad svamp med grönkål (också odlad här) hittades i pajen. Gäddan, filead och stekt, fiskad nån timme innan. Lite smått o gott - köpta ingredienser hittades också på vårt bord men i det stora hela mest närmat.

Läste en artikel om Dalla Valle, "Tattikuningas"- Stensoppskungen. Italienaren som exporterar svamp från Finland till Italien. 80% av svampen som företaget samlar in är Karl-johansvamp (stensopp, Tatti) endast 5% säljs inom landet resten exporteras till Italien. Enormt uppskattad där och jag förstår dem. Min absoluta favoritsvamp också. Blir alltid lika glad när jag hittar fina exemplar. Mest kom jag hem med asp- och björksopp och nån liter kantareller, men några stensoppar lyckades jag också finna - lycka!

Söndag: Fick syn på havsörnen från sovrumsfönstret i tidig morgontimma. En fin syn att vakna till. Dagg och kyligt ute. Naturen är så vacker om mornarna! Idag blir det ännu en svamprunda...  favoritårstiden är här!



24 augusti 2017

Lavendelbullar, forneldarnas natt och Embla 2017



Lavendel, mandelmassa, smör och några blad mynta...





Fick för mig att baka en kväll. Baka bullar för att spara/frysa ner en del till Forneldarnas natt. Forneldarnas natt firas sista lördagen i augusti, alltså nu på lördag.

Eftersom jag hade en knippe nyskördad lavendel till hands testade jag att laga några bullar med lavendel-mandelmassafyllning (de övriga fick bara mandelmassa). Ja bara för att testa om det funkade smakmässigt sett. - Ja det funkade! Ovanligt goda, lite oväntad men god smak att hitta i bulle. Mandelmassan  och smöret lyfte fram lavendelsmaken elegant!

I kväll tillkännages vinnarna i det första nordiska stora matpriset Embla. Håller speciellt tummarna för "Järki särki" (Finland) i kategorin årets matartesan 2017 , Malmgård (Finland) i kategorin råvaruproducent 2017, med sina fina spannmål och givetvis Geitmyra matkulturcentrum för barn (Norge) i kategorin barn&mat 2017. Men får se hur det går det finns så många imponerande deltagare.



...uppdatering: Geitmyra vann sin kategori!

Läs mer om Geitmyra under "etiketten" Geitmyra i min blogg eller titta in på deras hemsida!

18 augusti 2017

Vad ska vi äta? Fisk, korv eller rödbeta...


Ibland är man tom på idéer. Då kan man gå igenom lite sommarbilder och minnas goda måltider. - Ja men det där kan vi göra igen!

Delar med mig några idéer här:


En bit havslax med potatis. Hemlagad majonnäs och en mojo. 
Gott med två helt olika "fisksåser" tillsammans. Majonnäsen mild och len,
mojon med så mycket smak! En så enkel men ändå så god portion!



Korv med grillade grönsaker och surkål.
Ja nån enstaka korv blir det nog på sommaren....


Rödbetor med rostade kikärter och fräst zucchini.
På en salladsbädd och en god dressing.
Kanske en liten ostbricka som efterrätt.


Lutar mot att det blir laxen som "favorit i repris" här i dagarna. Har blivit rätt mycket abborre och gädda i sommar så omväxling förnöjer. Kanske med rödbeta till... får se. Skönt igen med veckoslut!

Jobbet har pågått några veckor nu. Kommit bra igång. Första veckan kändes tung men sen har det bara rullat på. En handfull nya barn som tycker att maten är annorlunda än hemma och ännu inte äter så bra. Det får ta sin tid. Det är så mycket för dem att vänja sig vid, det är stort att börja i dagis. Så mycket nytt på en gång! Men med tiden vet jag att även dessa "matförsiktiga" kommer att sleva i sig maten med fart och ta till.

Ena gruppen har hunnit med en Saperestund, det fick bli rovan som fick undersökas så här till börja med. Trodde inte den skulle falla dem i smaken då den var rätt besk men där hade jag fel. Skålen tömdes med fart.

I år har jag inte dragit en enda mellanmålsklubb för skolbarn, saknar det lite... Kanske tid med det igen på våren, återstår att se. Enligt nya läroplanen här i Finland ska måltidspedagogik tas upp i allt större utsträckning i skolorna det är fint! De tioårngar som jag dragit klubbverksamhet för har varit så ivriga! Mat och måltid är lära för livet. Kunskaper de behöver varje dag. Nytta och glädje av livet ut.


Vad ska ni äta? - Blommig falukorv kanske?



Smakrikt matglatt veckoslut!

16 augusti 2017

Världsrekord i gröt 6.9 2017




(Lyfter upp ett tidigare inlägg, en liten påminnelse om vad som komma skall...)

Sjätte september gäller det! Då ska vi äta gröt som aldrig förr i Finland. Ekologisk gröt. I daghem, skolor och på arbetsplatser, inom familjer, organisationer och andra sammanslutningar...  ja lite överallt. Alla kan vara med. Vi ska ta världsrekord ju! Det är åtminstone målet. Ett av många initiativ under Finlands jubileumsår. Pro luomu vill uppmärksamma ekologiska produkter och sporra offentliga kök och självklart då att vi ska äta gröten tillsammans eller "syödään yhdessä" som man säger på finska. I allt fler daghem och skolor i Finland har man redan gått in för ekologisk gröt, då det står gröt på agendan. I många daghem serveras gröt dagligen som frukost och visst skulle det vara fint om alla barn/unga/vuxna/äldre i hela landet fick gröt kokad på ekologiska gryn för jämnan.

Läs mer här hur du går till väga om din familj/ ditt daghem/ skola/ arbetsplats vill vara med. (text på finska).

Ps. Under etiketten "gröt" här i bloggen hittas många gröttips bl.a emmergröt, körsbärsgröt, havvtornsmanna m.m men en enkel nykokt havregrynsgröt med blåbär på är inte heller dumt att mätta magen med.

Här är en lista jag haft med i bloggen tidigare om varför vi bör äta mera gröt:

-gröt är billigt
-gröt är hälsosamt
-gröt är mättande
-gröt är en bra fiberkälla
-gröt ger energi
-gröt är ett vettigare alternativ än industriframställda frukostflingor
-havregrynsgröt är enligt senaste rönen "superfood" (om vi måste ta till trendord)
-gamla traditionsrätter som t.ex potatisgröt med råg och en klick lingonsylt är mycket gott!
-korngrynsgröt i ugn är väldigt lättlagat
-bärgröt duger t.om som fin efterrätt
-äppelgröt en delikatess
-spelt (dinkel)- och emmergrötar mättande som bara den
-speltmanna perfekt till en extra näringsrik bärgröt
-julgröt hör julen till

Ja behöver jag säga mer?

Börja eller avsluta dagen med en tallrik gröt eller ät ibland en god gröt till lunch tillsammans med bär och en god smörgås och du mår gott!


12 augusti 2017

Trädgårdsläget så här i augusti



Har som vanligt haft diverse trädgårdsprojekt under våren och sommaren. Förra året blev det lite si och så med odlandet (p.g.a olika orsaker). I år har det mer fokuserats på förberedelser inför nästa år. Börjat bearbeta ett nytt litet land för potatis och så har vi funderat på vad vi egentligen ska odla och var. Ja vi har ju två trädgårdar en i stan och en vid torpet. Den i stan är väl närmast ett skämt i år, en förvildad djungel, då vi mest tillbringat tiden på torpet. Den trädgården borde omplaneras helt. Göras så lättskött som bara möjligt. Men är nöjd över bärbuskarna där. Så praktiskt att ha bärträdgård nära sig den här tiden om året, hinner plocka även till vardags efter jobbet. Nytt för i år där är en buskblåbärsbuske, som ännu måste få växa till sig. Det gamla körsbärsträdet sågades ner då det sett så eländigt ut många år och gårdsbjörken gick samma öde till mötes (och vi fick fin björkved!) Ett av äppeltäden har också sett sina bästa dagar men får ännu lite nådetid.

Havtornsbuskaget växer och frodas och björnbärsbuskarna dignar av bär. Havtornsskott har grävts upp här och där från gräsmattan (vilka kraftiga rotsystem havtorn har!) och nu testar jag att odla havtorn också vid torpet. Det verkar som de rotat sig bra där. Havtorn är en ganska anspråkslös växt. Den gillar sol och jorden bör vara porös gärna lite sandblandad. Man bör ha både han- och honplantor för att det ska bli bär. Så goda vintervitaminer! Årets äppelskörd verkar bli helt ok. I övrigt har vi ätit hemodlad sallad hela sommaren. Rädisor och rovor, zuccini och annat smått o gott. Morötterna ännu små men goda!

Vid torpet har jag skördat en hel del nässlor i sommar. Räknar den nästan som en köksträdgårdsväxt numera. Det talas ofta om att man ska plocka nässlor tidigt om våren. Fina späda toppskott. Men om man hittar en fin nässelplats och skördar om och om igen så kommer det upp nya fina skott längs hela sommaren långt in på hösten. Vi har kört över området med gräsklipparen ett par gånger. Tar inte länge så växer det fina späda nässlor igen. Ta handskar  på dig, utrusta dig med en sax och ett kärl. Skörda nässlor, förväll, finhacka och lägg i portionspåsar i frysen till goda rätter i vinter. Eller låt torka, smula ner och ha som krydda till soppor, såser och smooties. Gör också ditt eget örtsalt med nässla: Ett väldgt gott, smakrikt "umamisalt" gör man med: torkad nässla, torkad svamp, havssalt och torkad libbsticka eller persilja.