31 oktober 2017

Lammfärskebab med guinoa och tzatziki




Så gott! Pitabröden köpta men resten blev hemlagat. Vardagslyx. Lammfärsbiffar är så otroligt gott!

Till biffarna:
500 g lammfärs
2 ägg
kryddor: salt, peppar och torkad ramsök, finhackad persilja
(Har ni inte ramslök ta gräslök eller nån annan lök...)


Som tillbehör hade vi ännu kokt quinoa med paprika, sallad, tzatziki och peperoni.
Rör ihop färs, ägg och kryddor till en jämn massa. Forma till biffar och lägg på en plåt. Jag gjorde biffar på  500g smet. 5x 100g biffar så det blev 5 stora. Medan biffarna är i ugnen hinner man koka quinoa och blanda en snabbvariant av tzatziki. Använd en lite tjockare matlagningsjoghurt, riv gurkan grovt, salta lätt gurkan och kläm ut det mesta av vätskan genom en sil...blanda först sen ihop gurkan med joghurten. Då behöver den inte stå och rinna av. Avsmaka ännu med peppar (citron, vitlök...).





Värm pitabröden, skär upp dem, fyll med quinoa, lammbiff, paprika, sallad, tzatziki och peperoni. Ät, njut!

Tips: koka mycket quinoa så har ni snabbmat dagen därpå. T.ex fyllda paprikor i ugnen. Fyllning t.ex fetaost-ouinoa eller svamp-quinoa.

28 oktober 2017

Från Eden till Helvete via vikingamat


En resa till Tammerfors under höstlovet. Inledde resan med ett stopp i Iitala där vi fyndade lite nytt porslin, komplettering av vårt vardagsporslin Arabias arctica. Sedan blev det Muminmuseet i Tammerfors. Är så imponerad av Tove, men vem är väl inte det! Intressant att se orginalteckningarna, de alla bokillustrationerna och att riktigt noga studera hennes teknik. Så pyttesmå många av bokillustrationerna är! En väldigt fin samling! Fick själv sån lust att börja rita mer...

Denna bild  är "helt lovlig" (fotograferad där bilder fick tas)
annars är det där med copyright viktigt i muminsammanhang.

Installerade oss därefter i ett alldeles proppfullt Eden (badinrättningen i Nokia) som andades 80-tal... kändes som om tiden stått lite stilla. Lite väl mycket högljudda höstlovsfirande barnfamiljer där men i utebassängen var det inte många. Svalt och skönt och ljuvligt tyst. Nästan magiskt att simma omkring i dimman och andas frisk luft.

På kvällen for vi igen in till Tammerfors. Det blev trerätters på Vikingarestaurangen Harald, ja en av oss hade faktiskt födelsedag under resan! Haraldkedjans restauranger finns numera i flera städer.



Den allra godaste rätten var förrätten: en god svampsoppa med kantareller, till den maltlimpa med rosmarinmousse - jättegott! Huvudrätten grillad broiler med getost, rotsaker, potatis och god sås och efterrätten chokladkaka med både mörk- och vitchoklad och diverse tillbehör. Hade gärna sett lite mer vildörter i  s.k vikingamat och rotsakerna hade gärna fått vara ojämna handskurna på vikingavis istället för industriskurna kuber (suck...de är så trista!)



Måltidsdrycken, ölet,var gott, Haralds eget. Maken drack ett öl smaksatt med kanel. Lite i sötaste laget var hans. Son drack god tranbärsdricka. Proppätta (portionerna i största laget) och en känsla av överätning höll hunger borta även dan därpå! Men varför klaga... smakerna var bra. Familjen rullade övermätta "hemåt till Eden" igen för att nästa dag ta oss till... Helvete!


Ja det är faktiskt namnet på en av alla fina nationalparker i Finland. Eller Helvetinjärvi för att vara korrekt. Ett område i Ruovesi (ca. 65 km norrut från Tammerfors) där både Aksel Gallen-Kallela och Louis Sparre har hämtat inspiration. Där tassade vi sen omkring några timmar  i ett himmelskt vackert landskap med både skog och myr och även branta stup och utsiktställen innan vi hoppade i bilen och styrde kosan söderut...





Skogar, sjöar och myrar - Finland som bäst!



 - "Där satt en uggla!" sa maken på vägen till nationalparken. Vi vände om och hoppade ur bilen, fram med kikaren...


Javisst! En slaguggla (Strix uralensis) Fotograferad via tubkikaren.

En fin fågel,
en fin resa!







23 oktober 2017

En låda grönt - billiga råvaror


 2 euro - för råvaror som är helt ok!

Nu har närbutiken börjat sälja "vissna grönsaker" billigt. Istället för att slänga packas det i lådor som säljs bort för en liten slant. För 2 euro bar jag hem detta:

5 övermogna men goda bananer 
2 något mjuka avokadon (varav en visade sig vara helt ok, den andra fick slängas).
1 kruka helt fin sallad! Helt utan skravanker.
en kruka lite vissen färsk merjam
en kruka ekologisk gräslök, lite hängig (men den fick vatten och blev "pigg" igen).
tre paprikor i olika färg, lite skrumpna men helt ok att äta ännu någon dag.
en klementin med några få mörka fläckar

Nu blir det en stor fin paprika- avokado-grönsallassalladmed gräslöksdressing! Några av bananerna hamnar kanske skivade i frysen till framtida smooties eller banankaka, nån kanske äts som sådan. Imorgonbitti paprika på morgonmackan och en klementin på vägen till jobbet. Merjam i salladen? Eller så torkar jag den till nästa ärtsoppa. 





16 oktober 2017

Grön måndag - Två vegetariska




Det här är en riktigt snabblagad rätt om ni har förkokt rödbeta till hands. Börja med att lägga ugnen på 200 grader.

Zucchini-rödbeta-broccoliform för 3-4 pers.

4 medelstora (förkokta) rödbetor
8 broccolibuketter
1 liten skivad zucchini
rypsolja, flingsalt

fetaost och solrosfrön att toppa med.

 Klyfta rödbetorna och lägg dem i en smord ugnsform, blanda ner skivad zucchini och broccoli, ringla lite olja över och strö nån nypa flingsalt över det hela. Låt grönsakerna vara i ugnen medan t.ex quinoa eller hirs tillagas.Rosta en näve solrosfrön i en torr panna. Grönsakerna får gärna vara lite "al dente" när de skall ätas.

Ta ut formen från ugnen och toppa med smulad fetaost och rostade solrosfrön. Stänk över lite balsamvinäger. Servera med quinoa (eller annat), bröd och en grönsallad till.



Nu är också grönkålen så fin. Låt grönkålen spela huvudrollen i en god paj!

Paj med svamp och grönkål

Pajdeg
1 ägg
150 g smör
3 dl mjöl
1 nypa salt

(tips: byt ut 1/2 dl av mjölet till quinoa, spelt, emmer för god smak och lite extra protein i pajen)

Fyllning
3 ägg
3 dl mjölk (alt grädde)
2 dl förvälld finhackad grönkål
2 dl förvälld svamp (trattkantareller eller annan)
1 1/2 dl finriven västerbottenost eller annan ost
salt, timjan, svartpeppar en nypa av vardera, lite fintskuren chili om ni önskar lite "sting".

Arbeta raskt ihop degen, och tryck ut den i en pajform. (Eller gör som jag brukar: kavla ut degen på ett bakplåtspspper. Lyft pappret med degen över formen och forma direkt och skär bort ev.överflödig deg och papper. Låt pajbotten förvärmas i ugnen 5-8 min. Innan fyllningen hälls på. Grädda ca 30 minuter. Servera med en enkel grönsallad.