1 februari 2018

Mina smaker från Kapstaden och en kantarellpaj




Sitter och drömmer mig bort genom att bläddra i en bok. Louise Me'rus bok Mina smaker från Kapstaden. Utgiven 2016, Cozy publishing.
Finlandssvensk kock som delar med sig av recept inspirerade av både den sydafrikanska och nordiska matkulturen. Louise har bott i Sydafrika under flera år i ungdomen och studerade till kock i Kapstaden i mitten av 90-talet. Som fotograf har hon anlitat sin syster Isabella Palmgren och den sydafrikanska fotografen Nadine Greeff. Vacker bok! Mycket gott samlas inom dessa pärmar. Fick igen lite ideér som jag ska testa...

Hemma blev det kantarellpaj. Gick snabbt att göra eftersom jag gjorde bottnen klar igår (...  för att i det skedet upptäcka att alla ägg var slut och det planerade pajprojektet kom av sig). Idag via butik på hemvägen och ägg köptes. Kantareller och persilja ur frysen och lite rödlök och en god ost. Gräddmjölk på och ännu en lite rökt paprikakrydda. Gott! Och egentligen riktigt bra att laga pajdegen i förväg. Blev snabbmat idag på så vis. Ett bra vardagsknep att komma ihåg!







25 januari 2018

Matbluff, dofter och sinnen


I Sverige har årets (2017) matbluff röstats fram. Kronhjortskav från Nya Zeeland trots att förpackningen för tankarna till Lappland och kött från norden. Ja den "bluffen" genomskådade "moasmirakel" redan för flera år sedan😏. Förpackningen innehåller kött av bra kvalitet men förpackningen misslyckad och vilseledande då konsumenten tror sig köpa en relativt kortrest råvara men som visar sig komma från andra sidan jordklotet.

På jobbet underbara dofter. Vi åt varmrökt lax till potatismos och spenatsås, sen kokade jag ihop en chilisås till morgondagens grönsaksbiffar. Kokade också rödbetor som passerades och ska hamna i biffsmeten i morgon tillsammans med kikärter, palsternacka, lök, ströbröd eller havreflingor, ägg, och kryddor Dofterna av den rökta fisken, lite stickande vinägerdoften i chilisåsen, rödbetor som kokar och ännu brödet till mellanmålet i ugnen (havrebatonger) var bara såå goda. Man går omkring och myser när det doftar så gott. Kök ska dofta.

Väl hemma efter vandring i snöstorm väntade en kopp kaffe. Kaffedoft! Kanske bästa stunden på dagen då man jobbat och stått i så det känns i hela kroppen och sen bara kan slappna av en stund. Så tacksam att näsa o svalg fungerar igen som de ska efter jobbiga hösten. Flytten gjorde gott. Helt tydligt kom vi nu till ett friskare hus. En kock behöver sina sinnen.



21 januari 2018

Från Paul Bocuse till vegansk skräpmat


Två "matrelaterade nyheter" uppsnappade igår ur mediabruset:

1. Sorgebud: den franska "kockarnas kock", "matgurun för det nya franska köket" och så många kockars förebild Paul Bocuse (1926-2018) har avlidit i en ålder av 91. Han levde ett smakrikt, matglatt liv!

Vila i frid.

Den andra nyheten:

2. Alla veganer är inte roade av matlagning. De veganerna tömmer nu en viss affärskedjas frysdiskar på billig pizza då det lilla ordet "vegan" står skrivet på kartongen. Det var också de som applåderade hamburgarkedjans nya tillskott veganburgaren. Billig vegansk skräpmat lockar kunder. Ja det är just vegansk fastfood som de, som här i Finland kallar sig "Sipsikaljavegaanit" (chipsölveganerna), efterlyser. De (åtminstone en del av dem) vill inte stämplas som hälsofreak och önskar ha "samma rättigheter till skräpmat" som alla andra.

(... och Bocuse vänder sig säkert i sin grav).

Några förslag på veganpizzor, godare än köpepizzorna och "med -glädje- tillagade -hemlagade" hittas här nedan:

-Pizza med kronärtsskocka och spenat (ta något ostsurrogat för veganvariant)

-Vildörtspizza (lämna bort renen, lägg mer svamp istället för veganvarianten och byt ut osten). Lite råg, dinkel. eller quinoamjöl kan omväxlingsvis blandas i pizzadegen så blir det också lite nyttigare. Risken finns att du (mot din vilja?)  kanske ändå blir ett hälsofreak😏, för smaken, den viktiga  s m a k e n,  blir så avgörande. Så mycket godare är dessa pizzor nämligen än de som hittas i frysdisken. Och en "skräpmatsdiet" är väl inget att eftersträva?

 " Life is too short for cuisine minceur and for diets.
 Dietetic meals are like an opera without the orchestra."

Paul Bocuse


Här en länk till en bra artikel om ni vill läsa på om Paul Bocuses principer.








20 januari 2018

Mango till gösen och ett stänk av havtorn/ smakkombinationer



Om ni vill äta gott testa detta:

Nyfångad pinfärsk gös, urbenad, filead, panerad. och stekt. Kokt potatis (Annabelle) och till fisken och potatisen en klick mojo rojo. Som tillbehör ännu: mango i tärningar smaksatt med nån msk havtornssaft, fintskuren chili,  nån msk färsk koriander, svartpeppar och lite salt.

Så god kombination! Ja gösen, mojon, potatisen och mangon blev utan tvekan veckans godaste måltid. Ps. Ta citron eller lime om inte havtorn finns tillhands (jag har havtorn i så mycket nuförtiden... p.g.a min "lilla havtornsplantage" på några buskar, våra egna nordiska citroner...)

Trevligt veckoslut!