9 mars 2018

Middag med Topelius


En temamiddag - en tidsresa. temat: Zacharias Topelius 200 år.


Vi befinner oss i 1800-talet. Det vankas en middag för Zacharias Topelius. Tidningsmannen, naturvännen, fosterlandsdyrkaren, diktaren, sagofarbrorn. Potatisen är kokad och ugnslaxen klar. På bordet har pigorna placerat ut de ståtliga legymtornen med broccoli, morot och blomkål.
Menyn är rätt avskalad. En puresoppa på palsternacka, potatis och selleri. Limpa med bondost. Fisk och potäter, pannkaka till efterrätt. Blåbär- och hallonsylt. Ost och frukt, teskedskakor, kaffe och konfekt. Sådant gillar vår vän Zacharias hoppas vi.


Under kvällen äts det gott, vi får höra ett föredrag om Topelius av en Topeliusexpert, Topeliuspoesi läses i stearinljusets sken. Vi får följa Salami och Zulamit som hamnat på olika stjärnor och vill återförenas. Därför bygger de Vintergatan.





Teskedskakor, eller "lusikkaleipä" de brukar kallas i Finland
Receptet hittas här!

Ute lyser månen och snön knarrar under fötterna när vi drar oss hemåt. 

En vacker kväll.


(Mer om Topelius se under etiketten Zacharias Topelius här i bloggen.)


5 mars 2018

Silverte med kummin - en magvänlig historia

 
Närodlad kummin (Carum carvi)

Silverte (Obs!! inte att förväxla med  silvervatten!) var nåt vi drack som barn ibland istället för te. Hett vatten, lite mjölk och en tsk honung. Intages i små klunkar i sena kvällstimmen och sen sover man gott. En extra "knorr" får silverteet med liten nypa kummin i.

Fick i höstas en stor burk närodlad nyskördad kummin, brödkummin (Carum carvi). Vet att de finns de som inte alls gillar smaken av kummin.Till dem hör inte jag. Burken med kummin har stått inom räckhåll från köksbordet och jag har under vinterns lopp kommit underfund med:

1. Kummin gott på tomatskivan på morgonsmörgåsen.
2. Kummin är gott på....vaniljglass! Ja tro det eller ej. Mina smaklökar gillar lite oväntade kombinationer. Pröva kombinationen: vaniljglass, granskottssirap och en nypa kummin tillsammans!
3. Kummin, gott i silverte, se i inledningen

Annars är det väl mest i brödbakning kryddan används, och även som smaksättare i snaps.

Varför äta kummin, bortsett från att det är en god krydda? Ja den är en krydda  (likt anis och fänkål) som är speciellt vänlig för magen. Lugnar ner en uppsvälld mage om man brukar ha problem med det. Minskar på gaser och lindrar magont. En bra krydda om man äter mycket bön- och linsrätter eller reagerar på kål och lök. Ibland märker man i recept att receptmakaren blandat ihop kummin med spiskummin (Cuminum cyminum) kryddor med helt olika karaktär och smak. 

Läs mer om brödkummin här och här.




26 februari 2018

Abborrområgmacka och boken "Fra naturens spiskammer"... på finska



Abborrområgmacka 
(...eller blir det tre r där?
nej abborrrom kan man väl inte skriva?)

Du behöver följande:

två romstinna nypilkade abborrar
2 msk vetemjöl
2 msk rödlök
1 msk citronsaft
1 nypa salt
en smörklick och en stekpanna

...dessutom behöver du nyfikenhet och experimentlusta.
Ett par rågbröd är också bra att ha hemma.

Kläm rommen ur rompåsarna. Vispa med gaffel och ta bort eventuella hinnor. Rör ner mjöl och övrigt. Stek minibiffar. Lägg på rågbröd och ät.

Gott! Jag lovar!




Har fått en ny bok. Luonnosta lautaselle (Från naturen till tallriken) med 53 växter och 80 recept. Författare: Anne Maehlum, Nina Dreyer Hensley och Jim Hensley. Ja, det är en översatt bok från norska. Orginaltitel: Fra naturens spiskammer. Översatt av Jenna Pahlman. Utkom i Norge år 2016 och år 2017 i Finland. Förlag: Tammi. Har bara hunnit bläddra flyktigt i den än, men den verkar vara riktigt fin! Och i det stora hela har vi samma växter här som i Norge. Snart har vi våren här med alla vilda vårprimörer!


(Ja...abborrarna som rommen kom från, blir goda mumsbitar de med förstås! Filea och stek ..och gör en smörgås till.)



25 februari 2018

Bönburgare på Östersjön. Tummen upp eller tummen ner?


Mariestad - ett Spendrups öl,
passade bra som måltidsdryck till burgaren.

På Stockholmskryssningen vi nyligen var på åt vi smörgåsbord på hemfärden. Många riktigt goda smakkombinationer blev det. Bjärekyckling med lingon  i kombination med inlagd svamp var en oväntat god kombination t.ex. 

På ditresan åt vi enklare. Hamburgare på Ocean grill (Viking Line, Mariella). Tog en en vegetarisk burgare med en biff av svarta bönor. Eller egentligen var det en veganburgare då den varken innehöll  ägg eller mjölkprodukter. När ägget lämnas bort i vegetariska biffar blir konsistensen tyvärr lätt för grynig och "biffen" blev väldigt smulig. Ett majonnässurrogat vid sidan om burgaren vann inte "äkta majonnäs" i smak, (borde väl ha bett om äkta vara då detta bara smakade "skumt skum"... ) men i det stora hela var det ändå en god burgare. Spiskummin i biffen gav den typisk falafelsmak. Avokadocremen som hörde till var supergod, likaså den picklade rödlöken och tomatsalsan. Lite dumt att många ställen som numera bjuder på köttfria burgare bara satsar på just veganburgare ("Så de passar precis alla dem som ej önskar köttet") och inte gör skillda vegetarian- och veganvarianter. Jag tycker definitivt att biffmassan bör innehålla ägg och majonnäsen likaså. Så är jag inte heller vegan utan allätare som väldigt gärna äter vegetariskt... inklusive ägg med andra ord.

Trots sina små brister fick den ändå tummen upp. Eftersmaken bra och mätt blev man. Serveritören proffsig, glad och trevlig. Som det ska vara!