23 juli 2018

Om lärkfalken, hallon och gott "nordiskt ris"


En hallonbild från ett tidigare år.
 Årets "skogshallon" betydligt fler och mycket större...


Vaknar tidigt om mornarna nu trots semester och sena kvällar. Orsaken ett öppet fönster och ett lärkfalksbo i närheten. Ett par högljudda falkar minsann! Och tidiga vanor har de. Ungarna har fötts så där är full rulle och mycket på gång.

Hallonplock har det blivit nu några dar. Skogen som fälldes här intill för några år sen är numera ett stort hallonsnår.  Precis nu ska de plockas så går flera gånger om dan och fyller nåt litet kärl. Men värmen är lite påfrestande. Ett dopp i viken svalkar skönt emellanåt. Njuter av återstoden av semestern.
Matbloggandet har det inte blivit mycket av men kan tipsa om allra godaste "riset". En lokalprodukt en blandning av korn, spelt och emmer. Mixens pris rätt hög tycker man först men sen när man märker hur mätt man blir av det så ger det "mycket mättnad för pengen". Så gott t.ex tillsammans med abborre och en god sallad.

6 juli 2018

Den punschdrypta kryddkakan och härmsångaren i jasminen




Innan vi åkte till torpet denna gång lagade jag en kryddkaka hemma i stan. Orsaken den att ugnen där är  pålitligare, man vet att det blir bra. Här, med gasugnen, blir resultatet allt för ofta brännt i bottnen och ytan saknar färg. Vedspisen orkar man inte heller använda i sommarvärmen.

Kryddkakan var god med lite extra nyttigheter. Speltsikt istället för vanligt vetemjöl, lite nyponmjöl ger fin syrlighet och så ingefära och nejlika som smaksättning. Men lite för torr blev den, torrkakan. På gränsen till för smulig. Räddningen blev några matskedar punsch. Punschen skvättes över och så fick kakan stå och dra i sig fukten. Gissa om det sen blev gott! Punsch och kryddkaka och blåbär! Årets första blåbär och vispgrädde blandad med kvarg fick nämligen kröna efterrätten.




Bilderna ovan: härmsångarbo och härmsångare i boet

I år har vi inget  sädesärlebo vid verandan som något år tidigare men däremot en härmsångarfamilj i jasminbusken alldeles vid husknuten. Fyra små dunbollar ser man titta fram. De har blivit vana att vi går förbi titt som tätt. Och i ett äppelträd ruvar björktrasten på omgång no.2. Flugsnappare, både svart-vita och grå, har invaderat de flesta av holkarna och var man än tittar hoppar små fågelungar omkring. Havsörnen ses också nästan dagligen.


Bild: ruvande björktrast i äppelträdet

I övrigt har jag mest "sysslat" med möbler den här semesterveckan. Reparerar och fixar diverse och t.om symaskinen kom fram.









30 juni 2018

Mat till fotbollen


"Mellanlandning" i stan och jag som tänkte låta denna blogg vila tog ändå fram datorn.
Övriga familjen bänkad framför tvn. T.om han som kom hem från en livematch i Sankt Petersburg.

Det har varit mycket fotboll nu om vi säger så...

Fick lust att laga en riktigt stor god pastarätt till kvällens bänkidrottare. Den blev så här:

En påse pasta, 500g (Rummo conchiglie Rigate no 42)

ca. 10 färska champinjoner

6-7 gröna sparrisar
ca.200 g grönkål
1 klyfta vitlök
2 msk citronsaft
2 dl grädde
några msk riven svart emmenthalost
peppar, salt

två kycklingfileer (innan marinerade i persilja och vitlöksmarinad)


Stek yta på kycklingfileérna och lägg dem sedan i en form i ugnen. Koka pastan medan du fräser grönkål, chaminjoner och vitlök. Gör en sås i stekpannan du stekte kycklingen i. Späd lite vatten i pannan och slå över grädde. Skär sparrisen i bitar och låt koka med i såsen. Smaksätt med citron, peppar, salt och ost. Koka inte så länge så håller sparrisen lite spänst. Avsmaka och fundera över smaken behövs det mer syra eller sälta?

Ta ut kycklingfileérna och skär dem i mindre bitar (två stora fileér räcker bra till fyra pers. då pastan innehåller så mycket annat). Blanda såsen med pastan. Varva pasta, kycklingbitar och grönkål-svamp mixen i djupa tallrikar.

Serveras framför tvn en fotbollstittarkväll tillsammans.

...och här borde det vara en bild på rätten, men den åts upp innan kameran kom fram.





23 juni 2018

Förspilld tid medan stormen rasar


Måste bara kolla det, checkar bara... googlar lite. Kollar upp. Vädret imorgon? Kan kolla genast. 
... oj en så intressant länk! Måste läsa... länken leder till en annan länk... Tillbaks i flödet. Scrolla scrolla, jahapp, de är visst på resa och titta där vilken fin bild på Xs familj! Barnen har vuxit, borde ta oss tid och träffa dem... scrolla vidare... Hon, den halvbekanta, måste haft det tråkigt varför lägger man annars upp fyra selfies på raken? ...och så kommer det upp matbilder, mera matbilder, ännu mer matbilder... Hm följer visst lite för många kockar? Hur orkar de ideligen lägga upp bilder på varenda liten rätt?
Aha... de där, de är ute och seglar igen, hur kul är det i detta väder? Måste gunga rejält.

"Gillar" bilden på kompisens hundvalp innan jag slutligen loggar ut. Lite frustrerad och småsur på mig själv att jag igen förspillt tid på mobilen. Där gick minst en halvtimme, bara sådär... slötittande på en mobil, gav inte så mycket, förspilld tid.

Oroar mig inte ännu särskilt mycket över strömavbrottet som pågått nån timme. Men om det fortsätter länge måste det bli hönssås till midsommarbordet. Kylskåpet är fullt med diverse som kanske inte klarar temperaturhöjning och vem vet hur länge strömmen blir borta...

Två timmar senare slår radion på och lampan vid köksbordet lyser igen. Har hunnit slänga in några frysblock i kylskåpet innan dess. I själva frysen finns inte så mycket än tack o lov. Hoppas det inte blir fler strömavbrott! Kokkaffet, kokat på gasspisen, är precis klart. Extra gott kaffe tack vare stömavbrottet! Ute håller jag nästan på att blåsa omkull när jag rundar hörnet, så kraftig är vinden. Jag tar gräslök, salladslök och dill från trädgårdslandet och står och njuter en stund i ovädret. Härliga friska luft och vackra gråa nyanser i vågorna.

Nån timma senare midsommarmiddag för "gänget". Flaggan hissad, får verkligen svaja idag! Maten god, stämningen fin. Berget med nässelplättar som vanligt populärast bland de unga. Utöver plättarna "fiskbord", sallader och nypotatis. Efterrätt med kaka och jordgubbar. Mycket disk men tja vad gör det. Att diska för hand på torpet är ett sant nöje. Vatten från brunnen fås så bekvämt numera med pump i brunn och slang ända uppe vid husknuten. Lyxigt värre! Annat var det förr då man bar vattnet ända från brunn. Finsk "feelgood musik" i radion innan jag byter till klassisk med en symfoniorkester. Trivs i bästa köket. Glad att igen vara här.

Nu är det diskat. NU börjar semestern. På riktigt. Stormen ser ut att avta.

Förhoppningsvis mer offline och avkopplad än oneline och uppkopplad under semestern. Nåt litet blogginlägg kan det kanske bli om jag tycker att jag har nånting att "leverera" eller vill skriva ner nån ide' eller ett recept värt att spara.


"Hej, vad tittar du på?
Lägg i från dig mobilen du också.
Kom ut i skogen och se mig live
 så fort stormen har bedarrat. "

                             Skön sommar!


*
("Förspilld" och "bedarra" , två ord i inlägget  ovan som jag sällan brukar använda mig av. Men det är det fina med bloggar och skrivna texter  man kan svänga till med "sällanord" ibland. Ord som inte riktigt "sitter" i vardagligt talspråk. Läser ibland gamla brev och böcker här  på torpet och stöter på ord, formuleringar och uttryck som vittnar om tider där man var mån om sitt språk, som om man tänkte sig noga för innan man formulerade sig. Texter med eftertanke.
Intressant med ord och språkutveckling och lite synd att litteratur kommer i skymundan idag då sociala medier stjäl så mycket tid. Ett semestermål i år kanske: att ge sig tid att läsa böcker, koncentrera sig på lite  längre texter än de som flimmrar förbi i diverse "flöden".)


Läser du böcker?