2 augusti 2018

Simma i månsken och en frys fylld med glass


Gå in i en skuggig skog.

Recept på hur man överlever den allra varmaste sommaren:

En frys fylld med glass
Tanka vatten med jämna mellanrum
Klä dig luftiga kläder
Gå in i en skuggig skog
Sov med öppet fönster
Vät en handuk och häng över axlarna
Ta ett iskallt fotbad
Simma i månsken strax innan läggdax


Nästa vecka utlovas svalare väder.

Här ett recept på iste

Koka upp en liter vatten
grönt te, 2-3 påsar
En liten kvist enris (eller en dutt granskottssirap om ni har det)
nån kvist mynta
honnung eller osötat, välj själv

Koka upp vatten i tekokaren. Häll vattnet över en enriskvist, mynta och honnung i en kastrull och lägg i tepåsarna. Låt stå framme tills det svalnat. Sila och häll över i en kanna. Lägg kannan i kylskåp. Drickes avkylt kanske med is. Späd med vichy om ni önskar kolsyra och mer utspätt. En annan variant: smaksätt med ingefära och lime.

Skickar en medlidsam tanke till alla kockar som är på jobb i denna hetta.  Kökshjältar är ni!



30 juli 2018

Det Goda Hallonåret, kofta och hur man kokar majs


Den här sommaren kommer jag att minnas som Det Stora Hallonåret. Oj så mycket hallon det finns på kalhygget! Plockat och plockat, stora saftiga bär. Saknar skogen  men samtidigt är det intressant att se naturen igen ta över "det stora grå", kalhygget, som såg förfärligt ut ännu för något år sedan. Tänker på de skogar som nu brinner. Bedrövligt och hemskt men så fin jord där kommer bli i framtiden. På kalhygget här går det långsamt. Innan kvistar, rishögar och bark förmultnat tar det tid. Svårt att ta sig fram och svettigt att försöka ta sig till skogen  längre bort. Speciellt nu denna heta sommar. Men hallonen! De fyller kärlen snabbt. I skogen intill de kalhuggda ytorna finns blåbär, också de fina i år, men svampen kan man bara drömma om i torkan. 

I matväg var nepalesiskt på restaurang väldigt gott en kväll i veckan. Åt kofta med ris och goda såser och tillbehör. Gott vegetariskt och en tacksam variation till all torpmat som mest består av fisk och potatis, diverse pastor och sallader.

Semestern lider mot sitt slut. Nå, ännu en dryg vecka. Njuter av det det som återstår.

Roar mig ibland att läsa gamla tidningar här på torpet... denna artikel handlade om majs. Tydligen inte så vanligt ännu på 50-talet. Goda råd hur majs ska kokas.




23 juli 2018

Om lärkfalken, hallon och gott "nordiskt ris"


En hallonbild från ett tidigare år.
 Årets "skogshallon" betydligt fler och mycket större...


Vaknar tidigt om mornarna nu trots semester och sena kvällar. Orsaken ett öppet fönster och ett lärkfalksbo i närheten. Ett par högljudda falkar minsann! Och tidiga vanor har de. Ungarna har fötts så där är full rulle och mycket på gång.

Hallonplock har det blivit nu några dar. Skogen som fälldes här intill för några år sen är numera ett stort hallonsnår.  Precis nu ska de plockas så går flera gånger om dan och fyller nåt litet kärl. Men värmen är lite påfrestande. Ett dopp i viken svalkar skönt emellanåt. Njuter av återstoden av semestern.
Matbloggandet har det inte blivit mycket av men kan tipsa om allra godaste "riset". En lokalprodukt en blandning av korn, spelt och emmer. Mixens pris rätt hög tycker man först men sen när man märker hur mätt man blir av det så ger det "mycket mättnad för pengen". Så gott t.ex tillsammans med abborre och en god sallad.

6 juli 2018

Den punschdrypta kryddkakan och härmsångaren i jasminen




Innan vi åkte till torpet denna gång lagade jag en kryddkaka hemma i stan. Orsaken den att ugnen där är  pålitligare, man vet att det blir bra. Här, med gasugnen, blir resultatet allt för ofta brännt i bottnen och ytan saknar färg. Vedspisen orkar man inte heller använda i sommarvärmen.

Kryddkakan var god med lite extra nyttigheter. Speltsikt istället för vanligt vetemjöl, lite nyponmjöl ger fin syrlighet och så ingefära och nejlika som smaksättning. Men lite för torr blev den, torrkakan. På gränsen till för smulig. Räddningen blev några matskedar punsch. Punschen skvättes över och så fick kakan stå och dra i sig fukten. Gissa om det sen blev gott! Punsch och kryddkaka och blåbär! Årets första blåbär och vispgrädde blandad med kvarg fick nämligen kröna efterrätten.




Bilderna ovan: härmsångarbo och härmsångare i boet

I år har vi inget  sädesärlebo vid verandan som något år tidigare men däremot en härmsångarfamilj i jasminbusken alldeles vid husknuten. Fyra små dunbollar ser man titta fram. De har blivit vana att vi går förbi titt som tätt. Och i ett äppelträd ruvar björktrasten på omgång no.2. Flugsnappare, både svart-vita och grå, har invaderat de flesta av holkarna och var man än tittar hoppar små fågelungar omkring. Havsörnen ses också nästan dagligen.


Bild: ruvande björktrast i äppelträdet

I övrigt har jag mest "sysslat" med möbler den här semesterveckan. Reparerar och fixar diverse och t.om symaskinen kom fram.