14 maj 2024

Trädgårdsdagbok - Maj 24


 

Som vanligt i maj är det mycket på gång i trädgården. Försöker tillbringa kvällarna ute då jag jobbat inomhus om dagarna.

Dahliorna fick flytta ut i går. Nu lovas många varma nätter och dagar. Får väl täcka in dem om det ännu kommer nån köldknäpp. De hade fint börja komma upp sen de fick lite mylla och började vattnas för några veckor sedan i källaren. 

Dahlior och en "mix" av blandade blomster för fjärilar, bin och andra pollinerare är det som satsas på i blomsterväg. Nån enstaka solros och förstås nån grann pelargon hör också till. Ja gladiollökar har jag också petat ner på några ställen. Nu är det bara att vattna och vänta!

I lilla trädgårdslandet lade jag schalottenlök,  olika salladssorter, dill, persilja och rova i år.

Lite potatis och några zuccini väntar ännu på utplantering. 

Såg att små sparrisknoppar börjat titta fram. Det är nåt man kunde odla mer av. Så gott att kunna hämta några sparrisar från egen odling då och då! Ja och sen var det ännu pepparroten... Den ligger ännu på listan. Vill absolut ha egen pepparrot i år.

Vad odlar du?




19 april 2024

Fisktacos på en fredag


 

Tacofredag med fisk för omväxlingens skull. Ett gott basmatiris, varmrökt lax (eller annan valfri fisk) en sallad med bland annat paprika, rödlök och rädisor. En röra med cremé fraice, pepparrot och dill. Rostade sesamfrön att strö över. Snabblagat och gott.

(... och riset kan förstås bytas ut mot t.ex havreris eller fullkornsris eller vad man råkar ha till hands).

Trevligt veckoslut.


29 mars 2024

Gastro, Vår och Påsk

Marsmånad börjar närma sig sitt slut. Det har varit en helt ok månad. Solen tittar fram då och då och ger hopp om att vi går mot sommar i år igen trots man nästan började tvivla... 

Nu är till och med den frusna komposten ett minne blott och temperaturen i den är  mellan 40-50 grader C! Trädgårdsfix kan smått påbörjas nu när marken börjar tina upp.  Sallad, örter, potatis och zuccini finns med på listan i år och förstås blommor för fjärilar och andra pollinerare.

I mars hann jag iväg till Gastro-24. 
Lyssnade på några framföranden
och smakade på en hel del nya produkter.
Trevligt att ibland komma
ut från sitt eget kök👍


I mars valdes också Årets restaurang av Gastronomiska sällskapet i Finland. Det blev Restaurang Vår i Borgå.

Påsken är här. Skönt att kunna varva ner några dagar. Förra året var vi i Spanien kring påsk och vandrade omkring i Pyreneerna. I år stannar vi hemma. 

Tips i matväg nu i påsk: Rosmarincrepes med lammfärs. Så gott!


2 mars 2024

Rensoppa "borsjtjstyle"


Godaste soppan med renkött, rödbeta, trumpetsvamp och annat gott!

Se mer: moasmirakel på instagram.