1 september 2025

Mesost, björnbär och flyttande gäss

 

Mesost & kantarell
- god smakkombination!

Jag har älskat norsk mesost (brunost) ända sen den dag då jag som barn smakade på osten under en av våra rundresor i Norge. Den har kommit att bli en rätt sällsynt men ändå återkommande "lyx" på frukostbordet. Tillsammans med persilja får man dessutom i sig en liten järndos (ät några havtorn, vinbär eller drick apelsinjuice till för bra järnupptag med hjälp av c-vitaminet).

Just nu har vi en brunost i kylen🤎. Prövade smakkombon mesost och kantarell. Kan varmt rekommendera!

Havtornsåret har varit bedrövligt, så det blev inte mycket havtornsplock i år då hanplantan torkat bort. Nu har en ny hanplanta planterats. Kanske man borde köpa ännu en för att säkerställa framtida skördar? Nå Björnbärsbusken som levererat lite de senaste åren dignar nu istället av bär och lingonen mognar i skogen. 

Äppeåret dåligt, så inget musteriprojekt som i senaste år men "det är så det är i år"...

 - Det varierar, årens skördar ser olika ut.

Kvällarna är ännu varma och sköna, perfekta för stunder utomhus. Man hinner t.om till svampskogen ibland efter jobbet trots kvällsmörkret börjar komma allt tidigare. På kvällarna samlas också stora flockar med gäss, som gör sig redo för den långa resan. 

Hösten är vacker. Njut av stunden.

10 augusti 2025

Mamusia - det ukrainska köket


Länge sedan jag köpt mig nån bok till kokbokshyllan. Ja köpt några böcker över huvudtaget. Det fanns en tid då bokköp hörde till nöjen. Att fynda på bokreor eller gå in i nåt antikvariat och göra nåt "kap". Sen hem och bläddra och läsa. Det hände att jag kunde beställa boknyheter från nätet. Men för något år blev det stopp. Vet inte riktigt när, kanske det var så att bokhyllorna nu var fyllda? Eller var det så att jag ökat mitt "scrollande" och läsande på mobilen och det mattade av min bokiver? Koncentrationen att läsa böcker infann sig inte mer så lätt.

Försöker få tag i just läsivern igen... med mindre "scroll" och mera koncentrerad läsning. Läsa böcker.

Men att äga en massa böcker... ja vet inte. De flesta hittar man i biblioteket. Så nu försöker jag regelbundet ta mig dit istället. I senaste bokhög som kom med mig från bibban fanns även en kokbok. En som var något bekant från tidigare då jag, typiskt nog, hittat författaren på sociala medier och där läst om hennes bok och hennes mat. Hade faktiskt redan gjort några rätter just efter hennes recept.... recept som jag hittat på nätet.

Bokens titel: Mamusia - det ukrainska köket

(Ursprungliga titel Mamushka)

Författare: Olia Hercules

Utgiven: 2015, svenska utgåvan kom 2022

Bra recept!  Såna man vill återkomma till. I Mamusia - det ukrainska köket hittas god mat i min smak.

Nu har jag gått och lovat mig själv att biblioteksbesök och läsning ska bli ett av vinterhalvårets regelbundna tidsfördriv. Och om det ibland kommer med nån kokbok hem är det också positivt - alltid ett nöje att bläddra bland goda recept och få lite nya idéer inom matlagning.


"Läsivern tillbaka - och mindre "scroll" - det spelar i längden en stor roll.


3 augusti 2025

Augusti - rökta räkor, bärplock och nässlor

En fiskmiddag med
abborrar, rökta räkor
och gravlax


Eftersom ingen fiskat blev det en tur via affärens fiskdisk. Ett "fiskbord" med smått och gott till nypotatis. Vi åt den första egenodlade nypotatisen för i år. 
Abborrarna fileades, panerades och stektes i smör. Serverades med creme fraiche och lite svamp. Gravlaxen och speciellt de rökta räkorna var underbart goda! En mandelkaka som efterrätt. 
Nu borde det bli bärplockardagar... (eller kvällar då jobbet igen kört igång.) De få buskarna med svarta vinbär är redan plockade. Blåbärsplocket kom av sig då värmeböljan kom, borde ännu hinna till blåbärsskogen innan det är för sent. I år dignar björnbärsbuskarna igen fulla med bär efter några bärlösa år. Naturen är nyckfull. Björnbärsår men definitivt inget havtornsår. Märkte för sent att den enda lilla hanbusken gett upp och pollineringen totalt misslyckats. Tur att vi ännu har lite havtorn i stan. (Hade tänkt gräva upp de sista där i våras men det blev inte av). Nå några nya hanplantor borde  säkert köpas inför nästa säsong så buskarna igen kan leverera.

Nässlor, och framförallt nässelfrön, går bra att plocka ännu i augusti. Brukar torka nässelfrö och strö på joghurt eller ha med i bröddeg under vintern.  De första nässlorna om våren brukar prisas högt men det går lika bra att plocka nässlor i augusti. Om man klippt ner gamla nässlor kommer de upp nya fina skott hela sommaren. Nässelplättar med lingonsylt är alltid gott. Tror det får bli det idag. 

Ha det gott!





27 juni 2025

Juni med finmiddag, "skrapukalas" och skogspotatis

Första skörden, snart
dags att så en omgång till.

I början av juni var jag vid sidan av jobbet med och fixade en finmiddag "i Edelfelts anda". Det blev 1800-tals inspirerad mat i gott sällskap.

Förrätt en fisksoppa, Bouilabaissetyp med tomat, färsk fänkål, saffran m.m (Man kan tänka sig att Edelfelt åt sån under sina Parisår). Sedan följde kycklingbröst med gräddsås, spelt, ärter, syltlök och svartvinbärsgelé. Avslutningsvis Kaffe med bulle  och chokladkyss. Middagen vi ordnade inkluderade också ett intressant föredrag om Edelfelt. Lyckat koncept med både middag och föredrag i trivsam miljö!

Vår midsommar i år förlöpte lugnt med god mat, många rätter och sedan eldades en "kokko" ( brasa) på strandängen. "Skrapukalas" dagen därpå. (Skrapukalas = lunch dagen efter på alla goda rester).

Läste i en artikel om en man som odlat skogspotatis på försök. Om hur goda de blev hans experimentpotatisar som odlades där inne i skogen. Han lät de stanna lite längre än vanligt i jorden. Tog inte upp dem före november. Bestämde mig att testa (även om det är lite sent att plantera potatis nu... ) Innan tjälen biter tag i skogsförnan ska jag sen kolla om vi fått lika goda skogspotäter som han beskrev. Nypotatis till självständighetsdagen som mål då kanske. Vem vet, kanske skogspotatis blir en ny trend.