23 augusti 2011

Ogrässoppa

...eller koka soppa på en spik. Billiga ingredienser!

En förrättsoppa eller lunchsoppa för 4 pers.

1- 1 1/2 liter "ogräs", nässlor och kirskål
6 dl vatten
1-1 1/2 dl grädde
vitpeppar
salt
1-2 blad libbsticka
smör och vetemjöl till redning alt. red med maizena.

Förväll ogräset. Slå bort kokvattnet, mixa.Gör en bottenredning med en klick smör och några msk vetemjöl, späd med vatten och tillsätt det mixade gröna. Låt koka upp, tillsätt grädden, krydda, avsmaka. Servera med kokt ägg.

...och vid sidan om blev det lite experimenterande med smaker: Tog ca. 2 msk av det förvällda, blandade ner i ca. 50 g smetana. En nypa socker, en nypa salt och 1 tsk konjak. Rör om. God som dippsås eller som bredbart på någon liten godbit. T.ex med surskorpa och gravad fisk...

-"Ogräset" även gott att laga kryddsmör av!
-Nässlor och kirskål sägs vara finast på våren men tittar man kring de gamla blommande nu om hösten hittar man ännu nya fina skott som tittar fram. Så jag tänker samla och torka och lagra ännu lite inför vintern, dessutom gillar våra kaniner också ogräset, så torkar väl lite till dem med...
(Ps.kirskål behöver inte förvällas men de åkte med nässlorna då jag ändå förvällde dem. Hade kanske 2/3 nässlor, 1/3 kirskål).

Sonen, den yngre, informerade att sån där soppa tycker han inte om, innan han ens smakat. - "Men smaka lite i allafall bad jag..." Tog inte länge så var allt uppätet=).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar