31 augusti 2011

Mörtexperiment del 4


Än var det inte slut med mörtexperimenten. Den konjaksgravade hittades i frysen på torpet så den fick bli en liten aptitretare. På surskorpa med tomat-créme fraiché-röra. Gott, ja faktiskt den allra godaste mörtvarianten hittills! Gillar man gravad fisk som lax eller sik så gillar man också gravad mört. Lite mer pillande med att ta bort benen vid gravningen är det förstås men sen... resultatet blir bra!

Cognacgravad mört
5-6 stora mörtar fileeas, gnid in dem med lite grovt salt och några nypor socker. Dra några drag med vitpepparkvarnen över fileérna och skvätt några msk cognac över. De är ganska snabbt klara då mörtbitarna är så tunna. Man kan även frysa in dem, ta fram dem senare, låta tina sakta då är de klara att ätas med ens då de är upptinade.

Tomatröran
Skär en tomat i små små tärningar, rör ner några skedar cremé friche med tomaten, 2-3 msk fint skuren dill, en nypa salt och lite vitpeppar. Rör om. Lägg ett salladsblad på varje surskorpa. Lite tomatröra på salladsbladet, mörtbitar på ytan. Dekorera med en dillkvist och t.ex med björnbär. Råkade nämligen hitta några mogna björnbär strax innan. Och se! Det liknar ju nästan en klick kaviar;)

Tips! Kom ihåg att surskorpor snabbt mjuknar då man lägger någon "röra" på dem, så bygg upp dem "à la minute" så behålls knaprigheten.

Och dagen därpå stektes några få överblivna konjakmörtbitar i stekpannan tillsammans med potatis och rödlök. Lite blev det, men naggande gott...

Övrigt: "Monsunregnen" har dragit in över landet. Ihållande regn redan i flera dagar. Själv drog jag på mig en rejäl förkylning så har en hemmadag idag. Men imorgon troligtvis tillbaka till jobbet igen. Då blir det kållåda med lingonsylt och kanske vi hinner med en liten Saperestund med barnen=).

28 augusti 2011

Forneldar, laxsoppa och havsörn


En eld efter en annan
det brinner en eld i viken
det brinner på ett berg
i lågorna ser vi tiden
i lågorna ser vi märg
låt för en stund din tanke
till forntiden åter gå
över slätten, isen den blanke
till framtiden åter nå
det brinner en eld i viken
det brinner på ett berg

Dikten skriven av Heidi von Wright inför forneldarnas natt 25.8.2007
(kopierad från sydkustens landskapsförbunds hemsida)


Forneldarnas meny i år:

Laxsoppa
Ostar och kex
Plättar och bär



Havsörn, syn över viken idag. 

Ekbockens vidare öden och äventyr

Vill ni veta vad som hände med ekbocken? Det är inte lätt att vara ekbock om man flyger iväg och i misstag snuddar med sina fina antenner på ett nymålat verandaräcke. För har man målarfärg på antennerna så kan det samlas det skräp, sågspån, spindelväv och ett vissnat löv på dem... hittade stackaren någon dag efter det att de första bilderna togs (förra blogginlägget). En lessnare långhorning har jag aldrig sett maken till. Det blev operation "rädda ett exemplar av ekbock". Och nu en erfarenhet rikare vet jag att jag klarar sånt! Det var dagens goda gärning.



Ekbocken, ja han vandrade sen glatt iväg och lever vidare i sitt lilla ekbockeliv.


           En nyfunnen vän med häftig skugga!






( ps. nån insektexpert som läser detta? Är det ens en ekbock? Nån långhorning är det men....? 
Ge expertutlåtande i kommentarsfältet tack!)

26 augusti 2011

Större ekbock?


...tror jag denna heter. Eller är det ändå den mindre?
Eller vad kan denna långhorning heta? Timmerman?
Någon som vet? Längd ca. 3-4 cm + antenner.


Visst är han fin!



Trevligt och matglatt veckoslut och se er om i naturen,
det finns så många skojiga kryp! Den här gick fram och
tillbaka, fram och tillbaka...