31 augusti 2011

Mörtexperiment del 4


Än var det inte slut med mörtexperimenten. Den konjaksgravade hittades i frysen på torpet så den fick bli en liten aptitretare. På surskorpa med tomat-créme fraiché-röra. Gott, ja faktiskt den allra godaste mörtvarianten hittills! Gillar man gravad fisk som lax eller sik så gillar man också gravad mört. Lite mer pillande med att ta bort benen vid gravningen är det förstås men sen... resultatet blir bra!

Cognacgravad mört
5-6 stora mörtar fileeas, gnid in dem med lite grovt salt och några nypor socker. Dra några drag med vitpepparkvarnen över fileérna och skvätt några msk cognac över. De är ganska snabbt klara då mörtbitarna är så tunna. Man kan även frysa in dem, ta fram dem senare, låta tina sakta då är de klara att ätas med ens då de är upptinade.

Tomatröran
Skär en tomat i små små tärningar, rör ner några skedar cremé friche med tomaten, 2-3 msk fint skuren dill, en nypa salt och lite vitpeppar. Rör om. Lägg ett salladsblad på varje surskorpa. Lite tomatröra på salladsbladet, mörtbitar på ytan. Dekorera med en dillkvist och t.ex med björnbär. Råkade nämligen hitta några mogna björnbär strax innan. Och se! Det liknar ju nästan en klick kaviar;)

Tips! Kom ihåg att surskorpor snabbt mjuknar då man lägger någon "röra" på dem, så bygg upp dem "à la minute" så behålls knaprigheten.

Och dagen därpå stektes några få överblivna konjakmörtbitar i stekpannan tillsammans med potatis och rödlök. Lite blev det, men naggande gott...

Övrigt: "Monsunregnen" har dragit in över landet. Ihållande regn redan i flera dagar. Själv drog jag på mig en rejäl förkylning så har en hemmadag idag. Men imorgon troligtvis tillbaka till jobbet igen. Då blir det kållåda med lingonsylt och kanske vi hinner med en liten Saperestund med barnen=).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar