16 januari 2011

Äppel-havtornsparfait


Plättar eller parfait har varit vanliga efterrätter hos oss i vinter. Ibland blir det både och=). 
Så här blev den senaste parfaiten, den med  äppel-havtornspurén som jag skrev om kring nyår. Den här blev bättre än min förra havtornsparfait. Hade alldeles för mycket havtorn i den förra. Dessutom var det där med choklad inte så lyckat. Här fick det bli lite kakaopulverdekor och ett kex samt lite av purén.

Receptet:

3-4 äggulor 
1 dl socker
3 dl naturell yougurt
2 dl vispgrädde
3-4 msk äppel-havtornspure

Vispa äggulor och socker över vattenbad tills det tjocknar. Låt svalna. Vispa grädden. Rör ner yogurten i ägg-sockerblandningen  och rör även ner puren. Vänd sedan försiktit ner den vispade grädden. Frys in.

En flaska morots-havtornssaft har också inhandlas. Också den en intressant kombination. Lade lite av saften i plättsmeten. Det blev riktigt nyttiga plättar denna gång då jag dessutom bytte det vanliga mjölet mot spelt (dinkel). 


Morot-havtornsplättar 
(liten sats men räckte bra
till efterrätt för 4 pers.) 

2 ägg
4 dl mjölk
1 dl morot-havtornssaft
2- 2 1/2 dl speltmjöl (dinkel)
1 krm salt

Och till dem åt vi upp resterna av parfaiten ovan. Plättarna smakade inte så mkt morot-havtorn men en liten antydan var där nog och tillsammans med parfaiten med blev resultatet mums!

Inkommande vecka blir det en "Ville Vallgren-temavecka" i bloggen. Med start i morgon. Skriver inget annat men  varje veckodag kommer ett av hans sju bud från boken "Ville-gubbens matkatekes". Det är länge sedan han skrev dem, de sju buden, men de är lika aktuella idag som då. 

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej
Ser att ni gillar havtorn och förstått hur nyttigt det är. Vill ni beställa mera så är ni välkommna. Vänligen Fredrik Larssen
www.larssens.se

Skicka en kommentar