23 april 2011

Jacques Puisais-smakfilosofen


"France has always been a nation of philosophers. Descartes contributed rigorous thinking. Montesquieu and Voltaire inspired democracy, and Sartre made it cool to despair. It was inevitable, sooner or later, that along would come Jacques Puisais, philosopher of taste."
(Edward Cody, The Washington Post)
 
Mannen bakom Sapere måste få lite uppmärksamhet här i bloggen.  Fransmannen som förtvivlad märkte att våra matvanor började bli mer och mer likinriktade. Jacques föddes 1927 i staden Poitiers i centrala Frankrike och är med andra ord en ålderstigen man idag. Egentligen är hans specialområde viner och han har digra kunskaper i vinkunskap (oenologi) men han har även jobbat med livsmedelsprodukter. På 70-talet  började han mer och mer fundera på hur man kunde få barn och unga att lära sig uppskatta mat och vad man kunde göra för att de inte skulle bli alltför avtrubbade av allt som den moderna matindustrin  lyfte fram.  Han drevs av en stark önskan att motarbeta den smaklikriktning som tycktes bli allt vanligare. Han lade märke till att barn hade allt svårare att acceptera beska, syrliga och hårda livsmedel och i stället inriktade sig på söta och mjuka produkter. Snabbmatskulturen höll på att ta över. Barnen kände knappt  till vad som menades med fransk matkultur. Jacques doktorsexamen i kemi och hans yrke som vinkännare hjälpte honom hitta nya vägar inom området mat- och smakupplevelser med hjälp av sinnesträningar. Han utvecklade en metod som han kallade Sapere. 
Relationen mellan sinnena och mat är det som metoden Sapere bygger på. Sapere - är ett verktyg som ger barnen möjlighet att lära sig mer om mat på ett roligt sätt. Med Sapere kan man lära barnen att sätta ord på det de upplever. Vad är det de ser, hur smakar det, hurudan doft, hur känns det i munnen, hur låter det. Inget svar är rätt eller fel, var och en har sin egna sensoriska upplevelser men med ett utökat ordförråd kan man upptäcka nyanserna. Se skillnader och bli medveten om att t.ex ett äppel inte bara "smakar äppel". Ett äpple kan vara syrligt och saftigt, ett annat torrt och grynigt, ett tredje ha en blommig smak o.s.v  Man blir mer medveten och uppmärksam på det man stoppar i sig. Med smakträningen blir man även mer kritisk till de industriellt framtagna smakerna, man upplever mer variation och finner fler nyanser i de naturliga råvarorna.

Någonstans läste jag att Jacques beskrivs som en stor humanist, filosof och samtidigt en skicklig historieberättare. Han har fått många utmärkelser för sitt arbete med Sapere.En metod som även här i Norden börjar få allt större fotfäste. Det var Carl-Jan Granqvist   som tog metoden till Sverige på 1990-talet. 
Här kan man läsa en artikel om Jacques Puisais, skriven av Edward Cody, som varit publicerad i The Washington Post för ett par år sedan:
Jacques Puisais

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar