18 juli 2011

Sinnenas skafferi- Sapere

Har läst den nyutkomna boken Sinnenas Skafferi, av Stina Algotson och Åsa Öström med fotografier av Karin Alfredsson. Den innehöll mycket som redan var bekant för mig från tidigare men trevligt att hitta allt inom samma pärmar. Entusiasmen för Sapere råder ingen tvivel om -det här är en metod som funkar! En metod som sprider matglädje och väcker nyfikenhet och upptäckarlusta. Gänget bakom Allebarnsrätten vill lyfta fram Sapere som något som borde vara en självklarhet för varje litet barn, och varför inte varje vuxen också. Sinnesträningar är vad det handlar om. Ju bredare smakspektra man får desto större variation och nöje får man av maten. När man börjar upptäcka nyanser i de olika råvarornas beskaffenhet lär man sig samtidigt känna sig själv. Vad gillar jag? Hurudan struktur föredrar jag framför en annan, vad tycker jag om den här kombinationen o.s.v. Tränar man sina sinnen blir man också mer medveten om de smaker som industrin "tagit fram". Man börjar märka skillnad. Ens egen smak är helt personlig, det som gillas av en kanske ogillas av en annan. Det är mycket som inverkar på hur maten smakar. Miljö, dofter, hur maten är upplagd, sinnestämmningar m.m. Sinnenas skafferi är speciellt inriktad på småbarn. Barn innan skolåldern. En bok som lämpar sig väl inom småbarnsfostran och kan rekommenderas både till pedagoger och kökspersonal men även till varje förälder! Här kan vi i Finland vara stolta över att ha gått i täten med smakskola till de allra minsta. Det började i Jyväskylä och sprider sig nu i landet till allt fler daghem och förskolor. Barn är modiga, barn är nyfikna, barn gillar att experimentera - om vi ger dem möjlighet.

Ps.På Allebarnsrättens blogg finns ett TV-inslag där Carl-Jan Granqvist och Stina Algotson berättar om
boken och med hjälp av några barn i studion visar vad sinnesträningar går ut på. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar