30 mars 2010

E G Y P T E N - M A T





Maten: Tänkte skriva något om den egyptiska maten, men det går ju inte att komma ifrån att om man bor på ett hotell och mest äter där på hotellet så är det typisk "turistmat" som gäller.
Glädjande nog hittade jag ändå nästan dagligen specialiteter i buffén som var typiska för landet. Kofta, falafel, lins- och bönrätter. Små söta bakverk. m.m. När man äter från en buffé plockar man lätt till sig en salig blandning och sen mår man där efter. Så det var att fundera på vad man egentligen ville ha. En kväll kombinerade jag tagliatelle med en ostsås och härliga skaldjur. Räkor, krabba... slurp. Räkor blev det också på den Libanesiska restaurangen. Rökta räkor och ett underbart ris samt stekta grönsaker. En annan dag kunde det bli en enkel löksoppa med krutonger och någon rätt som liknade lasagne men hade fårkött och ostsås (ej alls tomatsås i).

Det var gott! Det mesta vi åt var gott. Pojkarna varvade ibland med pizza eller hamburgare men också de var nyfikna att pröva på "nyheter". Som måltidsdryck kunde man välja vin (inget vidare) Öl (helt o.k) Juicer eller vatten. Det blev faktiskt mest vatten. Man riktigt kände hur kroppen behövde vätska efter dagar i +35 grader. På Libanesiska restaurangen blev det dock delat en flaska vin födelsedagen till ära. Utsökt gott och ganska dyrt. Från hotellets sida gratulerades maken med en tårta på rummet. Söt, god och smaskig (choklad).

Matställen som rekommenderades  i Nabq:

El Masrien (Arab center) Där även lokalbefolkningen äter.
Onion (La Strada)
Tarbouleh Libanesisk restaurang på hotellområdet (Jaz Mirabel)

Vi besökte också en fräsch kaffe/tebar i La Strada och drack Myntate ur jättekoppar (Då hade vi valt koppstorleken Medium. Large måste ha varit rena rama tunnorna).

Metro hette en "vanlig" livmedelsaffär vi shoppade lite i.

Åker man till Naama Bay är restaurangutbudet bredare. Det om det, detta får räcka för ikväll.
Ska försöka få in lite bilder såsmåningom.

Tips! Daria = Rostade sesamfrön och timjan. Med en skvätt olivolja
(...och med lite balsamvinäger blir daria en supergod dressing!)







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar