15 april 2010

Energidrycker

Vatten, surhetsreglerande medel(E331,E504) syra (E330), kolsyra, taurin, sötningsmedel E950, E951) koffein, glukuronolakton, inositol, vitaminer (B1, B5, B6, B12)aromer, förtjockningsmedel,, färgämen (E150a, E101) en fenylalaninkälla.

Sammanlagt över tjugo beståndsdelar, den ena mer suspekt än den andra.

Detta är vad många ungdomar häller i sig, om inte dagligen så ändå ofta. Inte alla ungdomar men många...
Försäljningen av energidrycker har ökat lavinartat och trots att livmedelsindustrin hävdar att deras målgrupp är äldre så är det ändå bland unga och unga vuxna konsumtionen ökat allra mest.
Vad händer i en ung människas kropp om energidrycker blir ens livselexir? En ung kropp som ropar efter sömn, vila, lugn och ro men som hålls pigg på konstgjorda ämnen? ...och så behöver man inte sova så mycket.
Ser ungdomar på stan som hoppat över lunchen i skolan. Lite godis och dessa drycker får kompensera skolmaten. Endel håller sig till limsa eller fruktjuicer men för många många är just energidryckerna vardag. De dricker sig mätta, de dricker sig pigga.
Följderna???

Dagen i övrigt...huvudvärk och trött i kroppen, på väg att bli sjuk? Hoppas inte för jag ska ut och äta "med jobbet" imorgon.
Kyligare ute. Aska i stratosfären. Flygplanen står kvar på marken i stora delar av europa p.g.a vulkanutbrottet på Island.
Kaninen fick ha innedag idag men imorgon blir det kanske uteburen igen. Han sprang länge fritt på gården igår. Rusade och hoppade, betedde sig som en kalv på grönbete. Man kunde nästan tro att han fått lite energidryck i sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar