30 april 2010

Karkadé



Karkadé
Hibiscus sabdariffa , Hibiskusblomma, Kinaros, Bissap, Roselle...
(många namn på samma växt)

Efter Egyptenresan har det ofta blivit så att vi kokat karkadé istället för te om kvällarna. Det är rogivande och gott. Innehåller både mineraler och antioxidanter. Sägs även sänka högt blodtryck. Kronbladen ger ifrån sig en vacker djupröd färg. Karkadé är en mycket vanlig dryck i Egypten. Det sägs att redan de gamla faraonerna drack av drycken. Man kan beräkna 5 gram Hibiskusblomma till 4 dl vatten. Koka vattnet häll över kronbladen och låt dra minst 5 minuter. Egyptierna rör sedan ner mycket socker. Men det är en smaksak, själv föredrar jag osötat. En utmärkt dryck att dricka även avkyld. Man kan laga en större mängd mer koncentrerat, lägga i flaska i kylskåpet och sedan späda ut med vatten om man vill ha en fräsch sommardryck.(...eller varför inte spetsa den en aning...kanske karkadebål till midsommar.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar