9 juli 2010

"Finfisk" och "skräpfisk"

Här kommer ett middagstips. Enkelt, gott. Så som sommarmat ska vara! 
Siken är så fin! Men nu skulle jag vilja ha tag i lite "skräpfisk" för omväxlings skull. En politiker i Finland med  namnet Brax har nämligen en tävling på gång. Hitta på det bästa braxenreceptet. Kanske skulle var rätt skoj att vara med. Men var är ni alla braxar? Hittills har vi bara fått lite abborrar o mört i sommar. Braxen är en fisk som tillsammans med mörten uppskattas mycket mer i t.ex. vårt östra grannland.
I Ville Vallgrens bok "Mat och dryck med roliga gubbar" berättar han:"Vallgrens barn var dessutom kända för sin goda aptit och vi åt i sanning kopiöst. Vi hade alla dagar och till alla mål på sommaren den feta goda braxen som saltad, som kokt, och stekt och kallkokt i gelé, alltid med runda potäter till, stora högar smör, kallt kött, ost, gröt m.m" 

Stekt sik med ångkokt morot och potatis Kokade potatisen i ångkastrullen, lät några morötter koka med (men inte riktigt lika länge, de blir godare "al dente". Lagade en sås, vanlig vitsås med lite pepparrot i. Stekte siken (med skinnsidan kvar). Lite bröd, brie och jordgubbe... 


1 kommentar:

Fru Purjo sa...

Jag är huuuuuuuuuuungrig...och inte blev det bättre efter att jag läst ditt blogginlägg. Gud så gott det ser ut.... :-)

Skicka en kommentar