"Hirams gurksoppa" kanske skulle passa bra som en förrättsoppa innan kräftorna kommer på bordet...
copyright MW 2010 |
5 hg grön gurka
1,5 l grönsaksbuljong av extrakt
eller kokad av grönsaker.
Den som tycker så kan använda god hönsbuljong.
smör
mjöl till redning.
äggula och grädde
Skär lejonparten av gurkan i skivor eller bitar och låt dem sakta fräsa i ett par msk smör.
Efter en stund häller man på buljongen och låter gurkan koka mjuk. den skall nästan gå sönder. Passera alltsammans.
...så långt Hiram (Svenska Dagbladet 18 juli 1957)
Hon rekommenderar att soppan kan serveras med Tarte a l ´oignon. Lökpaj som innehåller kokt skivad potatis och lök som man mjuknat i stekpanna.
Jag lade lite krutonger i soppan. Hade dessutom Walldorfsallad (med stjälkselleri i istället för rotselleri) kvar från dagen innan. Walldorfsallad i kombination med surbröd var kanske inte så lyckat. Smakade mest surbröd... Och Walldorf och gurksoppa...njä... Tror Hirams lökpaj varit bättre, eller som sagt som en förrätt till kräftor.
En annan gurksoppa jag lagat tidigare är en med passerad potatis, gurka, bujong och innan serveringen ännu mycket dill och lite smetana samt toppa med fina tärningar kryddgurka. Den brukar också vara god!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar