22 augusti 2010

Lite Ville igen...


Ville Vallgren del 3

Ville tycks bli en hel följetong.... Borde han kanske få en egen "etikett"?
Här har man läst på om karln i sommar och så plötsligt går det upp ett ljus: Ett hus han beskriver i en av böckerna är ju huset där jag jobbar!!
Som 7-åring, för si så där 150 år sedan var lille Ville och "insöp sina första lärdomar i konst" hos sin moster Sofie Nordström. Och moster Sofie hon bodde med sin man Otto, efter vad jag har förstått, i huset där jag jobbar! Förutom att han tog måleri- och ritlektioner hos mostern berättar han att han ibland satt och drack te med henne i rummet vid "salongen " medan hans far och andra intellektuella träffades hos Nordströms.

Konst&mat var Villes stora passion i livet. Konst och mat hör ihop på något sätt. Har lite gemensamma nämnare faktiskt. En konstnär lägger ner hela sin själ när han koncentrerad utövar sin konst, och visst är det lite detsamma med matlagning. Eller borde vara... Då blir det bra mat. (Lägga ner sin själ i matlagning är något inte fabriker klarar av, därför är industrimaten så fel - och själlös... )
Om Ville hade sett huset av idag tror jag han skulle gilla det. Matglada konstnärligt sinnade barn under samma tak han befann sig i barndomen. Det är ett hus med själ...kanske en liten smula Villes själ rentav, vem vet...

På tal om själar...han, Ville, ligger begravd bredvid sin Viivi på stans begravningsplats. En bronsstaty på gravstenen, en ihopkrupen ängel som breder ut sina vingar över stenen är skapad av konstnären själv och är nog en av de finaste på hela gravgården. Villes spår ser man lite här och där om man går omkring där. Hans skulpturer och bronsplattor pryder mången grav. Inte långt från Villes hittar man Oskar Levins grav ... borde man kanske börja "bonga" matmänniskors gravar nu också? Tja, folk håller på med så mycket konstigheter så varför inte. Isåfall fick jag redan två kryss på listan;)
Den där fru Astonii var månne hon håller hus då... får väl leta upp henne nåt tag...


Hemlagad pizza blev det i kväll... inte den på bilden, den åt vi på torpet i somras (med lufttorkad skinka, sparris m.m) I kväll blev det svamp och blåmögelost. Nam!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar