1 november 2010

Blåbärspaj

Blåbärspaj med mördegsbotten fick avsluta
måndagsmiddagen som var korvsoppa.


Läste Anna-Karin Strand Nilssons funderingar kring blåbär. Funderar över samma sak. Våra bär säljs  till hälsomedvetna asiater eller "förädlas" för att sedan komma i retur till oss som dyra hälsokostpreparat. Blåbär vi hittar i livmedelsindustrins pajer, kanske i jougurt o dylikt kan vara många gånger vara importerade långtifrån. Ibland är det t.om odlade bär och inte alls skogsbär vilket man tror...
Läs mer:

Boktips: 
 Elsa Beskows bok från 1901 Putte i blåbärsskogen.

Tips!
Läs den för era barn och laga sedan  blåbärspaj tillsammans. På nordiska äkta skogsbär förstås!

Blåbärspaj 

100 g smör
1 1/2 dl speltsikt
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl fintsocker 
 1 äggula 

Arbeta raskt ihop ingredienserna
Låt degen stå svalt en stund 
Tryck ut degen i en pajform 
25-30 cm i diameter. 

ca.8 dl bär
1-2 msk potatismjöl
(lite socker) 

ugn 175 grader. 25-30 minuter 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar