30 november 2010

Kålrotsvåren 1942

"Kristidstemat" fortsätter. Nu har jag en till bok om kristidsmat. Den heter 123 krigstida recept och är en översättningg av Jouni Kallioniemis bok 123 Sotavuosien ruokaohjetta. Varav detta intresse för kris/ krigsmat? Jo jag tycker helt enkelt att det är intressant att se hur uppfinningsrikedomen blomstrade. Man var så illa tvungen. Under vinterkriget hade man fakiskt ännu ganska gott om mat men under fortsättningskriget blev det värre ställt och endast genom ransonering kunde man säkerställa att maten skulle räcka till alla. Man uppfann surrogat och man började plocka bär och svamp i mycket större utsträckning och tog tillvara allt naturen kunde ge. År 1941 kunde man köpa  14,4 kg kött/person/år på kort. Ett år senare var man nere i 6,6 kg. 1941 var ett dåligt potatisår. Då blev det förbjudet att mata kålrot till djuren, kålroten behövdes till människoföda. 1942 åt man alltså mycket kålrot och det berättas i boken att  våren 1942 kom att kallas "kålrotsvåren". År 1942 blev även havsfisken ransonerad medan brödsädsransoneringen inleddes redan 1940. Man delade in finländarna i fyra kategorier: Barn under sju, personer med lätt arbete, personer med tungt arbete och personer med synnerligen tungt arbete. 1940 beslöt man att mjölk och alla fetter som man producerade skulle överlåtas till folkförsörjningsmyndigheterna. De såg sedan till att småbarn, gravida och ammande kvinnor fick sina behov tillfredställda om det sedan blev något över kunde det sedan distribureras till övriga.
Det man fick köpa på kort beräknades täcka 2/3 av näringsbehovet. Resten måste man försöka få ihop på något sätt själv. Genom småskalig odling, bär- och svampplockning, byteshandel, jakt och fiske för husbehov,  eller kanske en egen gris /alternativt  köpa dyra råvaror på "svarta börsen". Familjerna var ofta barnrika och man fick jobba en hel del för att mätta alla munnar.
I medeltal gick finländaren ner 4,5 kg under dessa krisår. 

Här ännu ett recept på potatissmör en lite enklare variant än det förra: 50 gram mjukt smör rörs ihop med 100 g mosad potatis. Förvara i en burk. Täck med papper så ytan inte blir hård. Eller pröva morotsvarianten: 50 gram mjukt smör och 150 gram mosad morot. koka morötterna, passera genom en sil. Blanda morot och smör noggrant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar