13 november 2010

Sapere: Blinka lilla...


Det är skymmning.
Lite kyligt ute. 
En kväll i november,
ännu en tid till jul.

Det hörs barnskratt.
Föräldrar som småpratar.
Såsmåningom tänds lyktorna.
En efter en.
Sagan berättas.
Alla står tysta och lyssnar.
Sedan börjar sången.
Små barnahänder griper tag i lyktorna
och barnen börjar vandra 
tillsammans med de vuxna. 
Sång efter sång i lyktornas sken.
Växelvis finska och svenska.

Efteråt blir det kaffe med dopp
och varm saft för de små
...och stjärnkex som glittrar.
Bakade av barnen, penslade med
äggvita, lite glittersocker på.

Lyktfest i november,
Årets vackraste fest
och godaste kex. 
Det är sånt man minns sedan
när man blir stor. 

Ett tips till alla som tycker att november är mörk, lång occh tråkig. Ordna en lyktfest när skymningen faller. Det finns få upplevelser som går upp mot det. Det är samtidigt SAPERE i praktiken. Vi har bara inte kallat det så tidigare. Smakupplevelse med alla sina sinnen, och sinnena förstärks på något sätt där i mörkret. I fladdrande ljuslyktors sken försöker man urskilja varandra, känner doften av kaffe och varm svartvinbärssaft, ser hur sockret glittrar på de spröda stjärnkexen...smakar, doftar, känner, lyssnar, och ser ...och så blir man så varm i hjärtat också!

 Recept på stjärnkex.  
(Halvera satsen eller laga bara en tredjedel om du inte lagar för ett "helt kompani")

500 g rumsvarmt smör
3 3/4 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker 
12 1/2 dl vetemjöl (eller en del utbytt mot speltsikt)

Blanda snabbt samman alla ingredienser (tillsätt lite vatten vid behov)
Låt stå svalt.(Degen kan med fördel lagas långt innan utbakning. Ibland lägger jag tillplattad kexdeg i frysen i stora satser och tar fram, tinar och bakar vid behov).
Kavla ut degen och tryck ut stjärnor med pepparkaksmått. (Här tar man hjälp av barnarbetskraft!)
175 grader 5-8 minuter

Låt dem svalna, pensla sedan med uppvispad äggvita och strö fintsocker över, låt torka.







(...och naturligtvis vettig mat innan "sockerkexen"... bara nåt enstaka kex. Undantagsgott)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar