18 december 2010

Lucka 18 - Senapskungen


Nyligen visade SVT en finstämd liten dokumentär,(en repris) om "Frysarn"- senapskungen, här i stan. I år är det första julen på decennium som man inte får tag på Frysarns senap till jul eftersom han lämnat jordelivet.  "Frysarn", "Korv-Gusta", eller Harry Gustafsson, som han egentligen hette hade fått receptet av sin far som i sin tur hade fått det av en kringresande ryss på 1920-talet. Den sistnämda hade jobbat vid det Kejserliga hovet i tiderna och han gick med på att byta receptet  mot 10 kg karameller. "Frysarns" far hade nämligen på den tiden en karamellfabrik i Terijoki. Då kunde han knappast ana att sonen Harry skulle få så stor nytta av senapen. Korv, "pirågger" och senap blev nämligen Harrys liv. Namnet "Frysarn" syftar på glasstillverkningen hans far sysslade med och som sonen ofta hjälpte till med. Nu är Frysarns grillkiosk till salu. Receptet på senapen förblir en hemlighet har hans dotter beslutat.

Men här några andra senapsrecept: 

Julklappstips! Hemlagad senap.
4 msk senapsmjöl
4 msk socker
4 msk kokhett vatten 
2 msk ättika 
1/2 tsk salt.
Senapsmjölet och socker gnides väl tillsammans, det kokande vattnet påspädes såsmåningom under fortsatt omrörning. Ättika och salt tillsättas och senapen ställs en stund på varmt ställe för att få skarpare smak. 
Det här var ett recept ur Kokbok för hem och skola (1911), Reinilä, Calonius och Krank. Jag bytte dock ut fintsockret mot honnung och lade till lite mer senapspulver. Gårdagens middag: Senapsstekt lax med en Batat-kålrotsmos = mycket god kombination. (Senapen är stark! Men god!)

ett annat recept:
2 dl senapspulver
1/2 dl socker
5 msk vin- eller matättika
3-4 msk vatten
Blanda samman senapspulver och socker, rör ner ättika och vatten, arbeta senapen tills den är jämn och smidig. förvara i väl tillsluten burk. (källa: Marthas kokbok)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar