25 december 2010

Vitchokladkaka med fikon



Vitchokladkaka med fikon 
samt svartvinbärssås (6 port.)


kakan:
100 g smör
1 dl socker
2 ägg 
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
75 g vit choklad 
ett par tsk flädersaft (alt. citron, rom...)

Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt under kraftig vispning äggen. Hacka chokladen grovt och rör ner tillsammans med vetemjöl och bakpulver. Smaksätt med flädersaft (eller ngt annat). Den här satsen lades i en rätt liten form ca.17 cm i diameter. Ca.25-30 min, 175 grader.

glasyren:
100g creme fraiche
75 g vit choklad

 Värm creme fraicen och rör ner hackad choklad, låt chokladen smälta. Rör om och bred ut glasyren  över den avsvalnade kakan. Ställ kallt en stund.

Till kakan serverades
färska fikon
en (köpt) fikonmarmelad
samt en dessertsås gjord 
på svarta vinbär.

Svartvinbärssås: 
Lika delar osockrad svartvinbärssaft och fintsocker kokas ihop till en tjockare lag.(Smaksätt med en skvätt madeira om så önskas) 
God även som sås till glass!

Lagad i går som efterrätt innan febern slog till...på julbordet i år hade vi: inlagd sill, rosolli, grönsallad, gravad sik, kallrökt lax, skinka, kålrotslåda, potatisgratäng, limppa + annat bröd och ostar. Ungefär samma meny idag. Praktiskt med kvarbliven julmat att ta fram när kroppen sagt ifrån. 

Atschjooo!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar