24 januari 2011

Sjunde budet

ur Ville-Gubbens matkatekes (1921)

Du skall icke stjäla din nästas mat och dryck

Med att stjäla sin nästas mat och dryck menas, att man undandrager människan hennes fulla rätt att av de produkter, moderjorden lämnar henne, tillreda den mat och dryck som är hälsosam för hennes kropps välbefinnande.


Det var det sista av de sju buden i matkatekesen. Ville själv uttrycker sig i början av boken:" Meningen med denna lilla matkatekes är att vi rätt skola uppfatta vad "hygienisk matkultur" är och betyder för vårt folks väl. Samt att vi lära oss måttlighet och sparsamhet samt noga taga vara på allt det nyttiga och goda i mat- och dryckesväg här i Finland."

 Han skulle säkert vända sig i sin grav om han vetat hur det äts här i landet  idag och hur livsmedlen blivit tillkonstlade. Förvirrade människor går omkring och funderar vilka kostråd, metoder och dieter de skall följa. Redan då boken skrevs (1921) var han bekymrad av matkulturen som han tyckte spårat ur. " Här i Finland spisa vi som man säger huller om buller, och hava tills dato en mycket oregelbunden mattid. Detta är ett missförhållande som vi bör reglera..." han jämför Finland med Frankrike där han bodde i mer än trettio år.  I en av hans andra böcker (Mat och dryck med roliga gubbar, 1917) funderar han också på vår matkultur. Eller rättare sagt vår brist på matkultur. "Vi har ännu ingen matkultur här i landet..."
Ja hur är det nu nästan 100 år senare, har vi någon matkultur?

Enligt mig är matkultur så mycket mer än att hålla fast vid traditioner vid jul och andra helger. Matkultur för mig är att lyfta fram matglädje dagligen, varje dag. Också till vardags. Till min syn på  matkultur hör också att fostra sina barn i "Villes anda", i hans matkatekes ingår det viktigaste. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar