18 mars 2011

Matglädje!

För en vecka sedan hade vi en matkväll på dagis. Gemensam samvaro  med mat som tema för föräldrar, barn och personal. Sapere och nordiska smaker/närmat var det vi ville lyfta fram. 

Sapere- smakskola. En programpunkt gick ut på att barn och föräldrar fick genomgå lite "krydd-Sapere".  Fyra "hemliga påsar" - vilka kryddor dolde sig i dem? Känna efter med handen i påsen, nånting knöligt, någonting smått och lite stickigt, något avlångt, och något smått "fröliknande". Vid doft/synburkarna kom det fram att det var fråga on Ingefära, nejlikor, kanelstång och kardemummafrön. Alla med sin egna speciella doft. Sen fick man smaka på kryddorna genom att äta "kryddiga kex" som innehöll just de där fyra kryddorna. Kexen bakade av barnen dagen innan.

Vid "Inspirationsbordet" hade vi lagt fram böcker som kan inspirera matlagning i en barnfamilj bl.a Karolina Sparrings Kom in och ät, den  finlandssvenska boken Mat rätt av Nina Colliander Nyman och Maria Riska. Även min senast köpta kokbok Vivi-Anns kök  av Vivi-Ann Sjögren fanns också med på bordet, den har så många fina recept!! En hel del nordiskt men också rätter från kök runt om i världen.
På inspirationsbordet fanns även hemlagad kontra köpt ketchup.  Man fick smaka med provpinne, jämföra  och plocka med sig receptet på den hemlagade. 


Pysselhörna för barnen, där  man t.ex kunde tillverka sig en fin cocktailpinne, fanns också men populärast för kvällen var de nyinförskaffade förstoringsglasen som vi skall använda vid framtida Saperestunder. Det blev mycket som undersöktes med förstoringsglas under kvällens lopp.

En litet frågeformulär där föräldrarna anonymt kunde  svara på lite frågor om matvanor och ge respons fanns också. 

Ja sen hade vi förstås också mat! Barnen hade, förutom att de bakat kex, tillsammans med personalen skalat rotsaker på dagen, och några barn + äldre syskon som dök upp hjälpte till med cocktailbitar, för övrigt fanns det salladsbuffé med massor av olika grönsaker, terrin, varma rotsaker, dippsåser, några pestovarianter, bröd och ostar...mycket närmat och i huvudsak nordiska smaker. Kaffe, saft och glasspinne till efterrätt.

Vilken kväll!!! Och så får man buga och bocka för fonden som gav oss en extra slant för förverkligandet av denna kväll. Och för alla som ställde upp. Matkvällen blev ett konkret bevis på att man kan föra fram matglädje. Visst krävde det en del extra arbete men med "talkoanda", bra ideér och rätt inställning klarar man sig långt. En matkväll behöver inte ens ha så digert utbud som vi hade. Man kan ha en enkel "soppkväll" eller "pastakväll" el dylikt. Ett utmärkt sätt för föräldrar att lära känna varandra bättre och barnen ja de stortrivs av gemenskapen!2 kommentarer:

majmamma sa...

LÅter som en kul kväll! Jag vill också!

MoWe sa...

Rekommenderas! Vårt nästa "matprojekt" blir Solsoppelunch på påskbasaren och så blir det hembakade kvargbullar till kaffet.

Skicka en kommentar