25 april 2011

Knytkalas/ Påsk 2011



Lördagens knytkalas:

Det var räksallad med Malmgårds-havre och spännande kryddor.
Det var svärmors svampsallad, mycket god. 
Det var marinerade oliver med vitlök och örter.
Det var råriven rödbeta och blåbärsvinäger a´la Oker-Blom. 
Det var smörstekt sparris, Pellingerökt lax och kokta ägg.
Det var en majonnäs-creme fraichè sås med ramslök och timjan 
Det var risotto med lök och svamp. 
Det var påsklimpa och goda ostar, Präst och mögel.
Det var vin så gott 
och så kaffetår på.
Och pasha i två varianter; en klassisk rysk med "rosk" i, som svärmor sade, och en med vaniljsmak utan "rosk".

För den som ännu kunde klämma in någonting fanns det ännu
...rulltårta
...memma
...bullar med kvarg 
...och chokladägg förstås.

Knytkalas kan bli ganska intressanta när man inte riktigt vet vad som skall komma.

Räksalladen var jag extra nöjd med:
Rosta havre lätt (helkornshavre) och fräs sedan i lite smör/olja. Späd med vatten (3dl skalat "havreris"/ 5-6 dl vatten (ev. lite vittvin), krydda (jag hade en mix av senaste års egna kryddor där var: timjan, isop , gräslök, chili,+ tsk kummin som stöttes lätt i morteln innan. (Kummin och räkor är gott tillsammans!)  någon nypa salt i slutskedet.När havren var färdig kokt vändes de skalade räkorna försiktigt ner. Någon buljong användes inte alls då där fanns så mkt kryddor. Till räksalladen passade majonnäs-creme fraicè såsen fint.

I går åt vi mat hos mina föräldrar och idag blev det smått, gott, enkelt och snabblagat på torpet. Dagen gick mest ut på att jaga dammråttor och sopa igen spåren efter vinterns snyltgäster mössen. Nu är det vår tur att bo där=). Lyckligtvis hade de inte ställt till med så stor oreda. Men älgarna hade ätit upp en halv gran, och det var ingen liten gran!



Långfredagen ännu: Och nu vet jag att jag upprepar mig; rosmarincrepes med lammfärs, ja de har varit med i bloggen förr. Det är bara så gott så det fick bli "långfredagskvällsgott" i år. Med ett glas rött.


2 kommentarer:

Christian Tikkanen sa...

En furstlig måltid. Det sägs att man skall äta frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en fattiglapp, men i kulinariska kretsar är ordspråket omvänt, man skall äta frukost som en prins, lunch som en kung och middag som en påve. Det ser härligt och gott ut. God fortsättning på våren. Första maj närmar sig med allt vad det innebär i matväg.

M sa...

...men ibland är det bra att varva med fattigmans middagar även om man är kulinarist så uppskattar man ännu mer de där Påvemiddagarna=)
På tal om prinsar och kungligheter. Brittiska hovet lär ha beställt Fazers gröna kulor till bröllopet. Så någonting finskt blir där trots att Tarja ej blev bjuden...

Skicka en kommentar