25 maj 2011

Ellen Svinhufvuds kaka
Festtider! Här en kaka som passar bra in på dimissionskalas o dylikt. Eller kanske morsdagen till ära. Morsdagen passerade redan här i landet men i vårt västra grannland firas Mor lite senare, sista söndagen i maj.

Ellen Svinhufvuds kaka 
En riktig lyxig variant på kaka. Med mandelmaräng och kaffekräm. Presidentfrun Ellen Svinhufvud sägs ha varit så förtjust i en marängkaka hon ibland fick smaka på då hon bodde i Åbo på 1920-talet. Tårtans recept härstammar ursprungligen från Sverige. Ellen Svinhufvud fick receptet av sin goda vän borgmästarinnan Berta von Willebrandt. När Svinhufvud sedan bosatte sig i huvudstaden gick Ellen Svinhufvud till bageriet Stella och bad dem baka kakan efter Bertas recept. Det blev en succé och bageriet frågade om de fick döpa kakan efter presidentfrun. Hon gav sin tillåtelse och ville alltid att kakan skulle finnas på självständighetsbjudningen. Varuhuset Stockmann började med tiden laga en nästan identisk kaka under namnet Sans Rival. År 2008 vann bageriet Stella i rätten då de ansåg sig ha rättigheterna till kakan. Tyvärr gick Stella strax efter det i konkurs. Om jag inte har fel information så lär kakan idag bakas i Billnäs.

Om detta recept som en släkting gett mig är det ursprungliga är jag inte helt säker på men den är så god så tvivlar inte på att det är "det rätta" 
.
Bottnarna:
150 g skållad finmald mandel.
200 g pudersocker
5 äggvitor
Fyllning: 
300 g osaltat smör
4 msk socker
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl kallt starkt kaffe 
100 g skållad hackad mandel
Garnering:
pudersocker
rostade mandelspån 

Vispa pudersocker och äggvitor till hårt skum. När det är hårtvispat fortsätt ytterligare en stund med stora runda rörelser. Tillsätt den finmalda mandeln. Bred ut smeten i fyra fyrkanter på ordentligt smort bakplåtspapperklädd plåt (smort och potatismjölat!) Grädda bottnarna i svag ugnsvärme max.150 grader. Tills de fått aningen färg och blivit torra. Lösgör bottnarna försiktigt.
Fyllningen: Koka upp grädde och socker. Starkt kaffe tilläggs. Rör smöret pösigt och tillsätt kaffe-grädde blandningen lite i gången.Rör hela tiden i jämn taktoch i samma riktning...tillsätt sist mandeln.
Lägg fyllningen mellan bottnarna, ovanpå och på sidorna. Strö de rostade mandelspånen kring hela kakan (I det här skedet går kakan att frysa in, om man så önskar!) Innan servering pudra med pudersocker. Servera med mörkrostat kaffe eller med mandellikör.

Lycka till! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar