9 maj 2011

Smaksättning - favoriter


Favoriter som alltid finns till hands:
-svart- och vitpeppar
-salt (på bilden ett specialsalt, ett flingsalt färgat med rödbeta)
-honnung eller ngt annat som ger sötma
-vinäger (på bilden råkar det vara en blåbärsvinäger) /alt.vin el.annan syra
-olja (ryps- eller olivolja vanligtvis)
-örter (av alla de slag. Helst färska men även torkade får duga ibland)
-lök (gul-, röd-, vit-, schalotten-, purjo-, rams- gräslök..... 

Sedan finns det ju oändligt mycket annat man kan smaksätta med men de ovanstående är de absolut viktigaste för mig. Favoritredskapet är morteln. I den stöter man sin egen kryddmix "a la minute". Bara just så mycket man behöver. Så blir det  bäst, smakmässigt sett.



Tips! Man kan laga s.k "Bouquet Garni", kryddbuketter, med t.ex några kvistar timjan,lagerblad och persilja. Kanske en bit purjo. Bind ihop dem med ett bomullssnöre och låt koka med i grytan. Sådana här buketter kan man också frysa in. Lägg i plastpåse och plocka fram från frysen vid behov. Libbsticka också perfekt som smaksättare i grytor och annat men bara några enstaka blad då den är kraftig i smaken. 

2 kommentarer:

Christian Tikkanen sa...

Här i Norge har man ett bra uttryck då det gäller att smaksätta allting. Man säger att maten behöver KOS = njuta/njutning, men det man egentligen menar är att när man skall krydda något så behövs det kryddor, olja och syra alltså kos, en ganska bra regel, kryddan kan vara salt och peppar, örter osv, och syran kan vara citronsaft, ättika eller vinäger, norrmän älskar vinäger, det skall vara nästan i allt...hur som helst, kos dig, som man här säger, njut av dagen och av maten.

M sa...

Det var ju ett bra uttryck! Lite mer träning av "KOS" i skolköken vore kanske nåt så kunde man glömma det konstgjorda buljongpulvret...

Skicka en kommentar