24 augusti 2011

Smakförstärkare


De här är ett par smakförstärkare jag gärna använder i matlagningen. Svamp och libbsticka. Ni vet väl vad umami är. Det som ger "matsmak" till maten. Industrin tar ofta genvägar till smak via buljonger och fonder med många tillsattsämnen t.ex kan de innehålla den mycket omdiskuterade E 621 eller ersättaren jästextrakt. Men pröva svart trumpetsvamp eller libbsticka istället. Jag frös in små portionspåsar med svamp och libbsticka men lagade också en stor burk med torkad svamp och torkad libbsticka. När man torkat dem är det så lätt att smula ner och förvara som vilken annan krydda som helst. Små knippen, bouquet garni,  med t.ex timjan, libbsticka, oregano kan man också frysa in/torka. Bra att tänka på nu, så har man naturliga "smakförstärkare" till vintern!

Bouquet garni

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar