14 oktober 2011

New Nordic Food - Matti Jämsen


Supén vi bjöds på under konferansen Ny Nordisk Mat var en konstfull helhet skapad av en av Finlands toppkockar, Matti Jämsen.


Här presenterar Matti maten vi strax skall bjudas på
Vi skulle bjudas på något alldeles säreget sades det innan. Både unika nordiska smaker, musik och matteater blev det. Och visst, helheten var så lyckad så! Den vackra salen med valvtaket där vi skulle äta hade förvandlats till Finländsk natur. Doften av gran slog emot en när man kom in. Och se där! Ett helt litet sädesfält! Från "Ruokateatteri" kom dansaren och restaurangkocken Liisa Ruuskanen och underhöll oss i tre akter. En liten föreställning innan varje ny rätt.



Förätten med gravad sik glömde jag att fotografera. Men på bilden ovan huvudrätten: Älg ytterfilé och rökt älgköttbulle, skogssvamp och sparrispotatis.
som efterrätt en len och god vispgröt med havrekrokant och havreskum
(Allt underbart gott men vispgröt hade jag lagat på dagis någon dag innan så på nåt vis fick jag lite vardagsfeeling där;) Men vispgröt är visst trendigt nu och lingon är ett ljuvligt bär! Brödet som serverades till maten måste också få uppmärksamhet. Ett mörkt bröd med lite rökt smak, ja snarare tjärsmak. Mycket gott! Här några andra matbilder från konferansen:



Kim Palhus matambassadör,  Ny nordisk mat
 hade planerat lunchen vi åt på tisdagen.

Innovativ nordisk mat,
 Restaurang Spis (Helsingfors)
Allt från "myllan till stenar" ätbart...


Den "nya maten".
(Men jag undrar lite hur mycket "matspill" det blir när man bygger upp såna här matlandskap? All "jord" blir knappast uppäten...)

På  Harriets nya blogg hittas hennes bilder och tankar om supén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar