27 december 2011

Chokomoussetårta med havtornsås


Botten:"Mudcake"
200 g hushållschoklad
150 g smör
4 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smält smör och choklad, rör ner uppvispade ägg, mjöl, socker, salt och bakpulver. Häll smeten i en smord bröad form, gärna en som har löstagbar botten. Grädda max. 12 minuter i 180-200 grader (bör vara lite kladdig i mitten)

Chokladmousse
100 g mörk blockchoklad
10 g (1msk)florsocker
1/2 dl apelsinjuice
2 äggulor
2 dl vispgrädde
Smält chokladen i vattenbad, tillsätt florsocker och hälften av juicen. Vispa äggulorna med andra hälften av apelsinjuicen över svag värme (som när man vispar en hollandaise) så den blir luftig. Blanda chokladen med äggvispet. Låt svalna innan den vipsade grädden försiktigt vänds ner.Bre moussen på den avsvalnade kakan. dekorera med rostade nötter eller som här Wienernougatkross ( Obs! kakan godast dagen efter att den lagas!)

Havtornssås
1 del vatten (t.ex 1 dl)
1 del socker (1 dl)
3-4 msk havtornssaft som smaksättning
Koka lagen tills den blir tjock och simmig. Dekorera med lite bär. (Hittade havtorn och björnbär i frysen men hallon går lika bra.)

Havtornsgrädde
Vispa grädde och smaksätt med lite havtornssaft  (några msk) samt lite vaniljsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar