m.m blev det i kväll i väntan på nyår.
-"Veckans godaste mat", enligt tonårssonen som tröttnat på julmat.
Receptet på glöggkokta rödkålen och havtornssåsen skrev jag ner för någon dag sedan här i bloggen, här kommer istället beskrivning av huvudrätten, en klassiker:
-"Veckans godaste mat", enligt tonårssonen som tröttnat på julmat.
Förrätt (eller aptitretare):
rödkål och Pellingeströmming (Piratströmming)Sista resterna från julen: Surskorpa med glöggkokt |
Huvudrätt: Renskav med potatismos, råkost (med rova, morot, äppelsaft), sylt på tre olika bärsorter: lingon, tranbär och aronia. |
Efterrätt: Plättar och havtornssås |
Renskav
400-500 g renskav
1 stor gul lök
1 msk vetemjöl
och en klick smör
Grädde eller gräddmjölk
salt
peppar
Fräs löken mjuk och bryn köttet. Strö över lite mjöl och späd med grädde eller gräddmjölk. Låt koka ihop, salta och peppra.
Fräs löken mjuk och bryn köttet. Strö över lite mjöl och späd med grädde eller gräddmjölk. Låt koka ihop, salta och peppra.
Potatismos
8-10 stora potatisar skärs i mindre bitar och kokas mjuka. Spar lite av kokvattnet. Häll bort resten av vattnet. Rör ner en klick smör, lite vitpeppar, lite varm mjölk eller grädde, salta. Späd med kokvattnet vid behov. Använd sedan mosstöt (eller elvisp).
Tranbär-lingon-aroniasylt
Från frysen:
1 dl aronia
1 dl lingon
2 dl tranbär
kokas upp med socker (avgör själv hur mycket socker...), serveras avsvalnat till renskaven.
Sallad till: finriven rova och morot smaksatt med lite äppelsaft.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar