20 januari 2012

Knäckebröd/ Sapere

Knäckebrödet har fått bli det inledande momentet i de Sapereklubbar jag dragit. Knäckebröd -så alldagligt, så vanligt men det ger en konkret upplysning till barnen vad det går ut på det här med att undersöka råvaror. Dessutom är det intressant även för mig att se på hur många sätt ett knäckebröd kan beskrivas.
Ett knäckebröd låter som när en kvist bryts av var det någon som sade tidigare. Här kommer mer förslag: Det låter som när man går i snö, det låter som när man äter(!) en skalbagge, det känns som när man känner på en skalbagge sade samma skalbaggsfantast;), Det ser ut som månen, som en frisbee, som sten och grus, sand och öken (efter att ha kollat in det med förstoringsglas). "krank knack" låter det, nej krassligt låter det! Det doftar bränt.

Mat/råvaror kan beskrivas på så många andra sätt än bara "gott" eller alternativt "dåligt". Sapere ökar markant matordförrådet när man stannar upp lite och funderar, lyssnar noga, tittar närmare... Pröva själv!

Och faktiskt, lika bra som vinkännare lär sig uppfatta nyanser i olika viner kan gemene man träna upp sina sinnen så att man börja märka nyanserna, de små skillnaderna. Pröva olika potatissorter t.ex. hur många olika smaker hittas inte där! På senaste klubbträff hade vi frukttema och lagade slutligen en god fruktsallad av alla frukter. Vi jämförde bl.a smaken på grön och gul kiwi. De flesta hade aldrig sett gul kiwi förut. Den var betydligt sötare än den gröna. En kiwi kan enligt barnen t.ex beskrivas så här: Det känns som den har appäls och den doftar djungel. En frukt med kattpäls sa en annan, och den doftar gräs.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar